PSD anunță o răsturnare de situație pentru finanțarea Aeroportului Brașov, după ce majoritatea amendamentelor au fost respinse

Parlamentarii de Brașov ai PNL, USR, UDMR și chiar PSD au încercat și în acest an să obțină ceva bani de bugetul de stat. Au depus amendamente pentru aeroport, drumuri, căi ferate sau spitale la comisiile de transport și administrație publică. Toate au fost respinse, prin răspunsuri sau mai mult sau mai puțin elaborate.



 

În comisiile de transporturi, în dreptul celor 192 de amendamente respinse (din 194 depuse) se menționa că inițiatorii nu indicat „o sursă de finanțare nesustenabilă”. În dreptul amendamentelor respinse de comisiile de administrație a fost trecut doar „respinse prin vot”.

 Aeroportul Brașov, „vedeta amendamentelor”

Pentru finanțarea aeroportului de la bugetul de stat au fost depuse trei amendamente, toate respinse. Liberalii brașoveni au cerut ca din bugetul Ministerului Transporturilor să fie alocată suma de 358 milioane lei, pentru finanțarea integrală a investiției.

În schimb, deputatul USR Tudor Benga și parlamentarii PSD și UDMR de Brașov au încercat să obțină finanțare din cotele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor, cel mai probabil, mizând pe faptul că „se poate”, din moment ce Guvernul a alocat Consiliului Județean Covasna pentru finanțarea aeroportului de la Ghimbav (10 milioane de lei). Ei au depus amendamentele la comisiile de administrație, unde au fost „respinse prin vot”. Parlamentarii brașoveni ai PSD și UDMR au preluat întocmai „rețeta”, propunând ca prin anexa nr 7 la Legea bugetului de stat pe 2019 să fie suplimentată alocarea pentru județul Brașov cu 15 milioane de lei, iar în dreptul sumei din TVA pentru județul nostru să  existe o trimitere în care să se precizeze că „include şi suma de 15.000.000 lei, ce se repartizează Consiliului Judeţean Braşov pentru finanţarea lucrărilor la aeroportul Internaţional Braşov”. Planul nu a dat roade, pentru că amendamentul a fost respins.

Deputatul USR Brașov Tudor Benga a depus un alt amendament, prin care a solicitat 70 de milioane de lei pentru aeroport, prin suplimentarea sumei pentru echilibrarea bugetelor locale (adică anexa 7). Nici el nu a avut succes.



 

Pe de altă parte, PSD Brașov a anunțat intr-un comunicat de presă, că în ședința comună a comisiilor de buget din Senat și Camera Deputaților, care s-a încheiat în această miercuri dimineața, la ora 04.00. „Aeroportul Brașov primește 13 milioane de lei, datorită amendamentului PSD Brașov  și 10 milioane de lei cu ajutorul amendamentului depus de UDMR în acest sens, ambele votate în unanimitate în comisia de buget”.

Pentru ce au mai solicitat bani parlamentarii de Brașov

  • Izabella Ambrus (UDMR) a cerut alocarea sumei de 263.000 lei, pentru proiectele europene din județul Brașov. Amendament respins. 
  • Izabella Ambrus (UDMR) a cerut includerea mai multor investiții din comuna Ormeniș în Programul Național de Dezvoltare Locală (250 mii leirepararea acoperișului școlii, 100 mii lei – amenajarea unei case mortuare, 400 mii lei – realizare sistem de canalizare, 50 mii lei – iluminat public). Nici acest amendament nu a trecut.
  • Tudor Benga (USR) a solicitat Suplimentarea cu 20.000 mii lei a sumelor alocate Consiliul Județean Brașov (din cotele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale – Anexa 7 a Legii bugetului de stat) pentru acoperirea cofinanțării aferente proiectelor de reabilitare a drumurilor județene efectuate pe fonduri europene nerambursabile. Amendamentul a fost respins.
  • Mara Mareș (PNL) a cerut suma de 7.095.000 lei pentru modernizarea DN 73 A, tronson Zărneşti – Şercaia. Amendament a fost respins.   
  • Tudor Benga (USR) a cerut suplimentarea alocării bugetare pentru modernizarea DN 73 cu suma de 100.000.000 lei.  
  • Tudor Benga (USR) a solicitat suma de 10.000.000 lei pentru proiectul „Varianta de ocolire Făgăraş + drum de legătură (sector din A 3 Sibiu Braşov)”.
  • Tudor Benga (USR) a solicitat alocarea a 400.000 lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în vederea lărgirii la 2 benzi pe sens a DN 13, pe porţiunea de la ieşirea din municipiul Brașov, până la intersecția cu DJ 112A. Respins.
  • Tudor Benga Benga (USR) a solicitat alocarea sumei de 30.000 lei pentru elaborarea unui Studiu de Fezabilitate în vederea reconstruirii podului prăbușit de la Budila. Amendament respins. 
  •  Tudor Benga (USR)  a solicitat suplimentarea cu 1.000.000 lei a alocării iniţiale de 70.000 lei pentru demararea procedurilor premergătoare construcţiei segmentului de autostradă Cristian – Codlea. Respins.
  • Tudor Benga (USR) a solicitat  alocarea sumei de 1.000.000 lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în vederea lărgirii Străzii Institutului din Braşov, conectarea acesteia cu ocolitoarea şi prelungirea până în zona terminalului Aeroportului Braşov. Respins.
  • Tudor Benga (USR)  a solicitat a 40.000.000 lei pentru demararea lucrărilor la   conexiunea feroviară cu viitorul aeroport Braşov. Respins.
  •  Tudor Benga (USR)   a solicitat alocarea sumei de 100.000 lei pentru realizarea unui studiu de soluţii alternative la studiul de fezabilitate pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Braşov-Predeal. Respins
  •  Tudor Benga (USR)  a solicitat suplimentarea cu 1.000.000 lei a sumelor alocate Regionalei CFR Braşov pentru reabilitarea podurilor, podeţelor şi tunelurilor de cale ferată de pe raza Regionalei. Respins.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.