Site icon

220 de juni vor participa la Parada călare din Duminica Tomii. Primăria Brașov va plăti peste 140.000 de lei pentru evenimentele junilor

Primăria Braşov va acorda Uniunii Junilor din Șcheii Braşovului şi din Braşovul Vechi suma de 144.000 de lei, pentru organizarea evenimentelor tradiţionale din Săptămâna Luminată şi pentru parada călare din Duminica Tomii. 



 
 
Consiliul Local va supune aprobării, în şedinţa de vineri, o hotărâre în acest sens, în schimbul finanţării asociaţia junilor având obligaţia de a asigura „o vizibilitate potrivită şi o promovare adecvată a evenimentelor şi a municipiului Braşov“.  

În Săptămâna Luminată, Junii vor organiza patru evenimente tradiționale, care vor costa 6.000 de lei:

*  Şerjile Junilor Tineri – în Duminica Paștilor; 
* Mersul la stropit al tinerilor juni – în Lunea Paștilor;
* Marţea plăcintelor – în Marțea Paștilor;
* Aruncarea în țol – în Vinerea mare.

Pentru organizarea Paradei călare, din Duminica Tomii, Uniunea Junilor va primi de la bugetul local 110.000 de lei, adică, 500 de lei pentru fiecare dintre cei 220 de juni participanți. La această sumă se adaugă încă 28.000 de lei -câte 4.000 de lei pentru fiecare din cele şapte formaţii muzicale ce vor cânta la Pietrele lui Solomon, la fiecare ceată de juni.



 
 
Parada Junilor cunoscută sub diverse nume – Coborârea Junilor în Cetate, Sărbătoarea Junilor sau Ziua de călări, reprezintă un vechi obicei al Junilor din Şchei, considerat unic în spaţiul românesc. Ieşirea Între Chetri a Junilor din Duminica Tomii atrage atenţia prin pitorescul costumelor tradiţionale ale Junilor, frumuseţea cailor şi unicitatea tradiţiei. Parada călare prin Şchei şi prin Cetate  are o mare însemnătate pentru comunitatea veche românească, ea având rolul de a afirma stăpânirea burgului  săsesc de către românii din Şchei şi Braşovechi.   Traseul pe care Junii îl urmează în Duminica Tomii este Piaţa Prundului- Constantin Brâncoveanu – George Bariţiu – Piaţa Sfatului – Mureşenilor- Eroilor- Republicii- Apolonia Hirscher- str. Poarta Şchei – str. Tiberiu Brediceanu – str. Baiulescu –  str. Prundului – Pe Tocile – Podul Creţului – Pietrele lui Solomon. Tradiţional, la Pietrele lui Solomon are  loc o mare petrecere câmpenească la care participă mii de persoane, în timp ce pe  platourile dintre Chetri, Junii îndeplinesc  vechile ritualuri, cântând  Troparul Invierii, aruncând buzduganul şi jucând hora Junilor, apoi fiecare grup petrece alături de familii şi invitaţi până seara la orele 18.00. Ambianţa sonoră de pe platoul fiecărei societăţi de Juni este asigurată de câte o formaţie anume tocmită pentru această zi. După orele 18.00 are loc coborârea în Şchei

 

Exit mobile version