Grupul Milvus derulează în martie și aprilie 2019 un recensământ al coloniilor de cioară de semănătură din România.
„Recenzor” poate fi orice persoană, inclusiv locuitorii județului Brașov, condiția fiind să cunoască sau să găsească o colonie și să încarce datele într-o bază de date.
Cum vor fi recenzate coloniile
La fiecare colonie de ciori de semănătură următoarele date trebuie colectate:
– Locația exactă – dacă „recenzorul” are GPS sau vreo aplicație pe telefon, poate marca cu aproximație mijlocul coloniei, dacă nu, nu este nici o problemă – trebuie doar să noteze cât mai exact locația coloniei astfel încât la încărcarea datelor să le poată marca pe harta on-line.
În orașe merită notată adresa exactă (de exemplu, copacii din strada Primăverii de la nr. 2 la nr. 8), în sate e bine să descrie locația față de un punct ce poate fi găsit pe hartă (de exemplu, Dumbrăvioara, la aproximativ 100 m de intersecția către Glodeni, în direcția Reghin).
– Numărul cuiburilor – trebuie să fie numărate cât mai exact posibil, dar este bine și dacă se estimează numărul cuiburilor (de exemplu, 55-60).
– Numărul și speciile de arbori pe care se găsește colonia (opțional).
Datele se introduc în baza de date cu acces liber a Grupului Milvus, sub meniul Observații ocazionale. „Dacă cineva încă nu a folosit baza de date, va avea nevoie de o invitație – îi vom trimite la cerere. Acesta este ceea mai bună metodă pentru a evita pierderea datelor – vă încurajăm să o folosiți. Dacă aveți nevoie de ajutor, vă rog se ne scrieți la adresa office@milvus.ro”, au anunțat reprezentanții Milvus.