Site icon

Bugetarea participativă va fi implementată la Brașov din anul 2020. Până atunci, va fi pregătit și promovat programul

Bugetarea participativă va fi aplicată la Brașov de anul viitor. Programul a fost propus încă de anul trecut de USR și consilierii locali PNL, aceștia din urmă venind și cu idei concrete despre domeniile în care ar putea fi aplicată. 

Iniţial, municipalitatea braşoveană a luat în calcul ca această  modalitate de implicare a cetăţenilor să se aplice din acest an, însă, într-un final, Primăria a decis să amâne programul, pentru a-l promova şi pregăti corespunzător. 



 

Astfel, municipalitatea braşoveană are în plan ca, cel mai probabil, în lunile iunie şi iulie să promoveze această modalitate de finanţare a proiectelor, astfel încât să fie cunoscut cât mai bine şi de cât mai mulţi cetăţeni. Ulterior, în perioada august – septembrie ar urma să fie apelul de proiecte, etapă urmată apoi de evaluarea lor de către specialiştii Primăriei şi de votarea de către cetăţeni a celor declarate eligibile. 

Întreaga procedură se va desfăşura online, iar în acest sens se realiza, pe site-ul Primăriei Brașov, o secțiune specială.

„Anul trecut, când s-a luat în discuţie aplicarea conceptului începând cu 2019, am crezut că o putem pune în aplicare. Însă, având în vedere întârzierea cu care a fost aprobat bugetul naţional şi unele aspecte tehnice, nu ne putem permite să introducem acum bugetarea participativă, să riscăm ca ea fie o iniţiativă eşuată. De aceea vom începe în acest an cu o promovare a conceptului în rândul publicului şi apoi cu crearea unui regulament şi a unei platforme electronice, care să permită o conexiune cu cetăţenii, de aşa natură încât să luăm împreună decizia asupra viitoarelor proiecte finanţate prin această metodă. Pentru a pregăti bugetarea participativă avem nevoie de minim şase luni”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.



 

Pentru început, specialiştii municipalităţii brașovene vor stabili clar categoriile de proiecte pe care cetăţenii le pot propune spre finanţare, printre domeniile luate în calcul fiind, de exemplu, infrastructura, educaţia sau cultura. De asemenea, a explicat Gabriela Vlad, şeful Direcţiei Tehnologii Informaţionale şi Servicii Electronice din Primăria Brașov, care se va aplica de realizarea aplicației pe site-ul Primăriei, „trebuie stabilită valoarea maximă a unui proiect, criteriile de evaluare şi, bineînţeles, suma totală alocată de la bugetul local pentru acest program. Este nevoie și de o analiză atentă a planului de investiţii al Primăriei Braşov, astfel încât să nu existe o suprapunere între proiectele propuse de cetăţeni şi cele pe care doreşte să le implementeze municipalitatea. Nu în ultimul rând, va fi elaborat un regulament clar al acestui program”.

Aceasta a precizat că prin bugetarea participativă vor fi implementate numai proiectele depuse de cetăţeni cu domiciliul în municipiul Braşov, nu şi cele propuse de asociaţii de proprietari, firme sau ONG-uri.



 

Cum se va desfășura procedura



PNL a propus 6 domenii pentru bugetarea participativă 

Anul trecut, în luna noiembrie, consilierul local Carmen Ferghete-Țop propunea ca municipiul Brașov să pornească din 2019 un program de bugetare participativă, căruia să îi fie alocat 5% din bugetul de investiții. (Detalii AICI)

Domeniile propuse atunci de consilierul liberal erau următoarele:

1. Alei, trotuare şi zone pietonale
2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei 
3. Spaţii verzi şi locuri de joacă
4. Amenajare spaţii publice 
5. Proiecte culturale și educaționale, inclusiv cele care vizează infrastructura școlară sau edificiile culturale 
6. Brașovul, oraș digital. 
Exit mobile version