Miniștrii de finanțe ai UE au adoptat o listă neagră revizuită a paradisurilor fiscale din afara blocului comunitar, după ce au înfrânt tentativa României de a amâna un vot până în luna mai. Măsura a triplat lista la 15 țări, inclusiv Bermuda, Insulele Virgine Americane și Emiratele Arabe Unite, potrivit Politico, citat de Rador.
Noua listă cuprinde Samoa Americană, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.
Țările incluse pe lista neagră sunt supuse restricțiilor privind finanțarea din fonduri UE și investițiile Băncii Europene de Investiții. Guvernele UE pot opta să suplimenteze sancțiunile cu unele proprii.
Votul din Comisia de Economie și Finanțe, a avut loc ieri și a fost prezidată de Eugen Teodorovici, în calitate de ministru de Finanțe al României, țară care deține președinția CE. Acesta a încercat să amâne votul, după cum relatează Politico.
Ministrul român de finanțe Eugen Teodorovici declarase presei înaintea ei că e probabil ca acțiunea să fie amânată de Consiliu. Declarațiile lui Teodorovici i-au lăsat pe miniștri nedumeriți, au declarat funcționari fiscali pentru Politico. Consiliul convenise în principiu asupra listei încă de luni noapte, având intenția de a dezvălui întreaga revizuire marți.
Acest fapt l-a lăsat pe Teodorovici „complet izolat”, a declarat un oficial de la ECOFIN, care a discutat lista neagră în spatele ușilor închise. Până și șeful fiscal al Comisiei Europene Pierre Moscovici „a fost surprins de sprijin”, a declarat un alt oficial.
Consiliul a dezvăluit prima dată inițiativa listei negre în decembrie 2017, când ea ar fi trebuit să cuprindă 17 țări.