ENGIE România vrea să înfiinţeze clase profesionale în sistem dual la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“ din Braşov. O discuţie pe această temă a avut loc azi, la Primăria Braşov, între reprezentanţii companiei, cei ai Municipalităţii, reprezentanţi ai Asociației Hands Across Romania și ai Colegiului Tehnic Mircea Cristea. Clasele pe care le doreşte compania energetică ar putea apărea la colegiul braşovean din anul şcolar 2019 – 2020.
Potrivit primarului George Scripcaru, într-o primă etapă, cei de la ENGIE Romania vor susține înființarea unei clase cu 28 de elevi pentru calificarea instalații tehnico-sanitare și de gaze, iar ca la celelalte proiecte de învățământ dual, Municipalitatea va face lucrările de reparații ale sălilor de clasă și atelierelor. ENGIE Romania va face dotările cu bancurile de lucru, utilajele și echipamentele necesare.
„Noi am prevăzut în proiectul de buget, atât la capitolul investiții, cât și la cel de reparații, peste 500.000 de lei pentru acest colegiu. Celor de la ENGIE Romania le-am spus că au toată susținerea mea pentru implicarea lor în dezvoltarea acestui sistem de învățământ profesional, mai ales că înfiinţarea şcolilor profesionale în sistem dual este un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru, pentru că o resursă umană bine pregătită profesional creşte atractivitatea unei zone din punctul de vedere al investitorilor. În același timp, cum am spus-o de mai multe ori, este un proiect de suflet pentru mine, în care cred foarte mult. Anul acesta vom începe sigur cu înființarea unei clase, dar noi ne-am arătat disponibilitatea de a îi sprijini pe cei de la ENGIE Romania pentru înființarea mai multor clase, astfel încât să fie acoperit necesarul de forță de muncă, bine pregătită profesional, la niveulul acestei companii”, a declarat primarul George Scripcaru la finalul întâlnirii.
Braşovul este cel de al doilea oraş în care ENGIE România se implică în susţinerea învățământului profesional dual, prin proiectul educațional ,,Energie pentru meseria mea”.
„Anul 2018 reprezintă începutul implicării noastre în pregătirea viitorilor angajați ai companiei, prin înființarea și susținerea financiară a două clase în sistem de învățământ dual la Colegiul Tehnic Mihai Bravu București. Începând cu anul școlar 2019-2020 vom extinde programul și în Brașov, prin înființarea unei clase cu 28 de elevi la Colegiul Tehnic Mircea Cristea. În perioada următoare vom începe o campanie de informare a elevilor și părinților din Brașov, dar și din județele apropiate – Argeș, Dâmbovița, Prahova și Covasna – cu privire la oferta noastră. Oferim elevilor un pachet atractiv constând în: burse de studiu în valoare de 500 de lei lunar, în plus față de cei 200 de lei oferiți de stat, precum și bursă de merit în valoare de 200 de lei. La toate acestea, se adaugă condiții excelente de practică, asigurarea unei mese calde/zi la locul de practică, asigurarea cazării sau a transportului pre-urban“, au precizat reprezentanţii companiei.
La finalul ciclului de învățământ, elevii obțin calificarea pentru meseria de instalator și au oportunitatea de a se angaja în cadrul unui Grup cu o expertiză în domeniu la nivel internațional. Elevii interesați se pot înscrie în perioada 24-26 iunie.
Pentru anul şcolar 2019-2020, susţinerea clasei de la Colegiul Tehnic Mircea Cristea implică o investiție din partea ENGIE Romania Romania de 100.000 de euro.
Oferta educațională a programului „Energie pentru meseria ta” constă în:
- Bursă lunară de stat = 200 ron/lună,
- plata cazării sau a transportului pre-urban Brașov și retur, în valoare de maxim 150 ron/lună;
- bursă lunară asigurată de companie = 500 ron/lună;
- bursă lunară de merit asigurată de companie (în functie de medie) = 200 ron/lună;
- condiții de pregătire practică;
- asigurarea unei mese/zi la locul de practică;
- examinări de medicină muncii și analize medicale obligatorii;
- echipament de protecție;
- obținerea calificării pentru meseria de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze;
- angajare după absolvirea studiilor.
Cum arată candidatul ideal?
- Elev în clasa a VIII-a, cu vârsta cuprinsă între 14-15 ani;
- Din orașul Brașov sau județe apropiate (Covasna, Dâmbovița, Argeș, Prahova);
- Motivat de o carieră în domeniul tehnic şi să aibă capacitate de învăţare practică;
- Motivaţie puternică de a se întreţine în timpul studiilor, luând în considerare și statutul economic al familiei;
- Traseu educaţional decent şi un nivel bun de disciplină
- Deschis să muncească în zonele Brașov, Făgăraș, Sf. Gheorghe, Ploiești conform nevoilor Companiei;
- Dă dovadă de competenţe tehnice bune şi de gândire vocaţională.