FOTO&VIDEO. Braşovul deschide cel mai mare planetariu din România

Braşovul oferă, din această primăvară, cel mai mare planetariu din România şi singura construcţie de acest gen, aflată în interiorul unei grădini zoologice. Planetariul de la Noua a fost finalizat şi cel mai probabil de la 1 aprilie va fi deschis şi publicului, după ce va avea un regulament de funcţionare aprobat de Consiliul Local Braşov.



 

Planetariul de la Zoo Braşov va fi, cu siguranţă, una dintre marile atracţii ale oraşului pentru familii. Potrivit managerului Zoo Braşov, Alin Pânzaru, spectacolele vor dura, în general, 30-40 de minute, timp în care vizitatorii pot călători pe cele mai îndepărtare locuri de pe pământ, pe toate planetele din galaxie sau pot vedea animaţii care îi pot ajuta să înţeleagă mai bine noţiuni de geografie, meteorologie sau biologie. „Vom cumpăra mai multe licenţe, pentru a pune la dispoziţia vizitatorilor diferite tipuri de imagini“, a spus Alin Pânzaru (foto jos stânga). 

Amenajarea planetariului a costat în jur de 8,2 milioane de lei şi a fost începută în primăvara anului trecut, de către firma braşoveană Har&H, într-o clădire de 2,3 milioane lei, construită în urmă cu trei ani în curtea Zoo. Acest planetariu deţine, în prezent, cele mai moderne echipamente din România, respectiv un sistem superior de proiectare digitală, de 4K, prin intermediul a două video-proiectoare, având ca sursă de lumina diode laser şi accesorii optice de conversie şi mascare, amplasate diametral opus. Sistemul poate fi updatat ulterior la 8K sau 3D. Ca sunet, se foloseşte un sistem cu 7 canale, 14 boxe şi două subwoofere, cu puterne de 19.000 de W. 

Planetariul de la Zoo Braşov este şi cel mai mare din România, din punct de vedere al capacităţii, având 103 locuri dintre care două destinate persoanelor cu dizabilităţi. Aceste locuri sunt aşezate pe un planzeu de 300 de metri pătraţi, cu o înclinaţie de 23,5 grade, la fel ca axa Pământului. Comparativ, cele mai mari planetarii din ţară au în jur de 45 – 50 de locuri. 

„Această investiţie face parte din proiectul de dotare şi modernizare a grădinii zoologice. De atâţia ani de când l-am pornit am reuşit să îl ducem la bun sfârşit, într-un final, ceea ce ne bucură foarte tare. Urmează să vedem cum, sub ce formă îl vom include în exploatare, astfel încât să ne atingem obiecctivul pe care ni l-am propus şi anume acela ca el să fie vizitat de cât mai mulţi braşoveni şi de cât mai mulţi oameni care ajung la grădina zoologică. Ne dorim ca el să atragă cât mai mulţi elevi, iar şcolile din Braşov care să pună în programa lor şcolară la un anumit interval vizite cu
clasele aici“, a declarat primarul George Scripcaru.

 În şedinţa de consiliu local de la sfârşitul lunii martie, va fi supus aprobării şi regulamentul de funcţionare al planetariului

„Înainte de a deschide oficial planetariul vom pune la punct un program detaliat, astfel încât să fim cât mai eficienţi. În prima şedinţă de consiliul local se va aproba un regulament de funcţionare a planetariului. Ne gândim la o variantă în care în timpul săptămânii să fie deschis cu precădere pentru elevi, pentru şcoli, iar spre weekend, pentru alţi vizitatori. Vom veni, de asemenea, cu un sistem de tarife şi vom vedea şi ce înseamnă reducerile aplicate copiilor sau grupurilor şi subvenţiile care se vor plăti de la bugetul local în contul acestora“, a mai spus primarul Braşovului.

 

2 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri

  1. Zoo Braşov a stabilit tarifele de acces la planetariu – Brașov Metropolitan
  2. Zoo Braşov a stabilit tarifele de acces la planetariu – Brașov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.