Site icon

Judeţul Braşov, 27,6 cazuri de TBC la suta de mii de locuitori. Media pe ţară este mai mult decât dublă!

Braşovul a înregistrat în 2018, 27,6 cazuri de tuberculoză pulmonară la 100.000 de locuitori, incidenţa acestei afecţiuni în judeţul nostriu fiind de două ori mai mică decât madia la nivel naţional.

Potrivit unor date prezentate de dr. Dan Moraru, managerul Spitalului Clinic de Pneumologie Braşov „din analiza endemiei TB pe judeţe, se constată că în judeţul Braşov incidenţa globală a bolii în anul 2018 este sub incidenţa pe ţară, fiind pe penultimul loc, în ordine descrescătoare a incidenţei, respectiv 27,6 cazuri la suta de mii de locuitori, faţă de media pe ţară, care este de 59,4 cazuri la suta de mii de locuitori“.



Judeţele cu cea mai mare incidenţă a bolii sunt: Tulcea, Olt, Dolj, Bacău,Vaslui şi Teleorman, iar cele cu cea mai scăzută sunt: Harghita, Braşov, Covasna, Alba, Cluj şi Sibiu, conform sursei citate.

La Braşov, Spitalul CLinic de Pneumoftiziologie derulează Programul Judeţean de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT), care are ca obiectiv limitarea riscului de îmbolnăvire a polulaţiei, prin reducerea endemiei tuberculoase. 

Luni, 25 martie, la o zi după Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie împreună cu Consiliul Judeţean, vor desfăşura o acţiune de informare şi educare pe tema „Importanţa comunicării în practica medicală“. 
În prima parte a evenimentului vor fi împartite populaţiei braşovene materiale informative cu privire la depistarea şi tratamentul corect al tuberculozei (TB), o boală care se poate vindeca şi preveni, atunci când este diagnosticată la timp şi tratată adecvat. Conştientizarea comunităţilor în ceea ce priveşte TB poate ajuta pacientii expuşi riscului să recunoască simptomele de TB şi să solicite asistenţa în timp util.



În a doua parte a evenimentului va avea loc o sesiune de lucrări ştiinţifice cu privire la importanţa comunicării în practica medicală, în vederea obţinerii unei complianţe depline a pacienţilor la tratament, dialogul jucând un rol esenţial în creşterea calităţii actului medical.
Vor fi susţinute lucrari cu privire la:

În ciuda progresului notabil din ultimul deceniu, tuberculoza este încă o problemă de sănătate publică, fiind răspândită pe tot globul şi rămânând una din primele 10 cauze de deces pe plan mondial.

În România, Ministerul Sanatatii consideră tuberculoza o problemă majora de sănătate publică. Cu toate eforturile depuse, la noi în ţară incidenţa globală a TB (cazuri noi şi recidive) este de departe cea mai mare din Uniunea Europeana şi una dintre cele mai mari din Regiunea Europa a OMS.

Exit mobile version