Având în vedere că în perioada 7 aprilie – 10 aprilie, la Brașov vor fi directorii de biodiversitate din Europa, inclusiv cu câțiva miniștri ai mediului din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, autoritățile brașovene se pregătesc pentru ca evenimentul să se desfășoare în cele mai bune condiții.
Astfel, miercuri, în timpul ședinței Colegiului Prefectural, Marian Rasaliu le-a solicitat reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență să ia toate măsurile pentru ca invitații să fie în siguranță, iar șefilor tuturor instituțiilor să se asigure că steagurile și celelalte elemente de simbolistică arată impecabil. Nu în ultimul rând, reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut o curățenie de primăvară, în special pe culoarele de deplasare a delegațiilor oficiale, respectiv DN 1 (pentru că oficialii europeni vor veni cu avioanele până la Sibiu și București, apoi cu mașinile până la Brașov), dar și DN 73 (în agendă sunt incluse vizite la Castelul Bran și în Parcul Național Piatra Craiului).
Asfaltarea „pe ultima sută de metri”, o misiune imposibilă în aceste zile
Cu această ocazie, prefectul a ridicat și problema DN 73, aflat într-o stare deplorabilă, în special pe sectorul Râșnov – Bran. Pentru a se evita situația jenantă de a-i duce pe oficialii europeni la Castelul Bran pe un drum plin de gropi, Rasaliu a propus și o soluție.
„Mai trebuie turnat un strat de câţiva centimetri de asfalt şi sper ca până în 5 sau 6 aprilie să fie încheiate aceste lucrări. Dacă nu, vom alege un traseu alternativ”, a declarat prefectul, care a precizat că se referă la o asfaltare definitivă.
Cel mai probabil, prefectul a făcut referire la stratul final de asfalt care mai trebuie așternut pe segmentul Cristian – Râșnov (inclusiv în localități), unde au fost turnate până acum straturile de bază. În schimb, pe sectorul Râșnov – Bran, nu a fost turnat nici un strat de asfalt până acum, ci au fost acoperite gropile cu ajutorul mixturii asfaltice (plombarea drumului cu ajutorul unui asfalt care poate fi turnat la temperaturi mici, dar care nu rezistă prea mult). Însă, prefectul a făcut referire la o asfaltare definitivă, care, din punct de vedere tehnic, este imposibilă în această perioadă a anului. Conform normativelor, asfaltul se poate turna doar când la nivelul solului, în mod constant, temperatura este mai mare de plus 10 grade Celsius, însă, cel puțin în zilele următoare, sunt anunțate temperaturi negative. Apoi, materia primă trebuie obținută de la o stație de asfaltare, care sunt închise în această perioadă a anului.
Practic, dacă vremea nu se încălzește semnificativ într-un timp foarte scurt, pe DN 73 se va putea realiza doar o asfaltare provizorie, nu una definitivă, însă și această lucrare costă.
Pe de altă parte, de la Brașov, oficialii europeni ar putea fi duși pe trasee alternative numai până la Zărnești, pentru că între această localitate și Bran, în afară de DN 73 nu există o altă șosea asfaltată.
La ședința Colegiului Prefectural nu au participat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, aceștia fiind ocupați cu planificarea lucrărilor din acest an, având în vedere că abia au primit fila de buget de la București.
Braşovul va găzdui, în perioada 8-9 aprilie „Reuniunea Directorilor în domeniul Biodiversităţii, la care vor fi prezenţi reprezentanţi ai celor 28 de state membre ale Uniunii Europene”. Invitații vor veni la Brașov în 7 aprilie și vor pleca în 10 aprilie.