Site icon

Premieră medicală la Brașov. Procedură pentru pacienții cu cancer abdominal avansat

O procedură medicală în premieră națională a fost executată la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, în cazul unei paciente cu cancer extins în tot abdomenul, greu operabil. Prin procedura PIPAC, pacienta un tratament cu citostatice aerosolizate, direct în zona peritoneului, afectată de tumoră.



 

Procedura realizată în premieră în România, la Spitalul Sf. Constantin, se numește PIPAC (Pressurized IntraPeritoneal Aerosol Chemotherapy – chimioterapie aerosolizată peritonală)  și a fost realizată de o echipă condusă de dr. Bogdan Moldovan.

 

Este o procedură minim invazivă,  indicată în tratamentul cancerului abdominal extins la peritoneu în care, folosindu-se două trocare de laparoscopie –deci incizii mici-, se introduce în zona afectată de tumoră, un citostatic pulverizat, care se împrăștie pe toată suprafața peritoneului și are o acțiune la nivel local.



 

„PIPAC se adresează pacienților cu carcinomatoză peritoneală avansată, neeligibili pentru tehnica HIPEC și are ca scop reducerea volumului tumoral prin administrarea locală a citostaticului. Procedura are o eficiență mult mai mare decât administrarea intravenoasă a citostaticului, întrucât peritoneul este o zonă extinsă dar, în același timp, și slab vascularizată, sub 2% din debitul cardiac ajungând aici. De aceea, și citostaticele administrate intravenos pătrund mai greu aici. PIPAC se combină cu chimioterapia sistemică și asigură stabilizarea bolii peritoneale, regresia ei și chiar redarea operabilității într-o proporție însemnată de cazuri“, a explicat dr. Bogdan Moldovan.

Fiind o procedură minim invazivă, pacientul nu va sta mult în spital, fiind externat în maxim 48 de ore.

Procedura PIPAC se folosește în Germania încă din 2010, până în prezent, în jur de 5000 de pacienți beneficiind de aceasă tehnică, în cele 50 de centre din toată lumea, unde se practică.

Exit mobile version