Dacă salariile șoferilor de la RATBV sunt destul de mari, alți angajați ai operatorului de transport în comun nu sunt la fel de norocoși.
Astfel, potrivit proiectului bugetului societății comerciale, aprobat recent de Consiliul Local Brașov, dintre cei aproximativ 800 de angajaţi, de la 1 ianuarie 2019, 177 dintre au beneficiat de o creştere a veniturilor, ca urmare a majorării salariului minim brut pe economie. Cei mai mulţi dintre cei 177 de salariaţi sunt controlori, personal de curăţenie sau casiere.
De exemplu, din 1 ianuarie, 122 angajaţi au beneficiat de o creştere a salariului de la 1.900 lei la 2080 lei (acesta fiind salariul minim pe economie). Alţi 28 de angajaţi au beneficiat de o creştere a salariului de la 1.950 lei la 2.130 lei. De asemenea, din 1 ianuarie, 37 de angajați au beneficiat de o majorare a salariului, de la 2.000 lei, la 2.180 lei.
De altfel, de la începutul acestui an, toţi angajaţii RATBV primesc în plus 180 lei la salariu, iar din luna iunie, cei cu vechime în societatea comercială brașoveană vor beneficia de un spor de fidelitate. Pe de altă parte, anul acesta are în plan angajarea a 52 de șoferi.
Salariile șoferilor, privite cu invidie de alți angajați ai RATBV
Salariile șoferilor de la RATBV au început să fie majorate în urmă cu aproximativ doi ani, după ce operatorul local de transport nu a reușit să acopere deficitul de conducători auto. Între timp, problema a fost parțial rezolvată, cel puțin din punct de vedere cantitativ, pentru că au fost angajați mai mulți șoferi.
Totuși, decizia majorării salariilor șoferilor nu a fost bine primită de alte categorii de angajați. Controlorii spun că și ei sunt îndreptățiți să aibă salarii mari, pentru că ei sunt cei de care trebuie să se asigure că în autobuze nu sunt „blatiști”, dar și să dea explicații când nu merg validatoarele, autobuzele sunt aglomerate sau când sunt „luați la rost” că nu a fost respectat graficul afișat în stații sau pe site-ul operatorului de transport.