FOTO. Orga Bisericii Negre împlinește 180 de ani. Este cea mai mare orgă din Sud-Estul Europei

Orga principală de la Biserica Neagră împlinește azi 180 de ani de când a fost construită de meșterul prusac C.A Buchholz din Berlin. Reprezentanții Bisericii sărbătoresc această aniversare pe 17 aprilie, însă printr-un concert susținut de la ra 18.00, la Aula Universității Transilvania, unde există o orgă digital, ce a primit de curând sonoritățile orgii Buchholz, printr-un sample set. Deocamdată, temperaturile din Biserica Neagră, care nu depășesc 10 grade în această perioadă a anului, nu permit utilizarea orgii ordiginale.

Orga mare a Bisericii Negre a fost construită în 1839, având 4.000 de tuburi de rezonanţă care nu au fost schimbate niciodată. Orga este construită din lemn de răşinoase special tratat şi din stejar, clapele sunt din fildeş şi abanos, iar ornamentele, din lemn de tei. Ultima intervenție de curățare a acestei orgi a avut loc în perioada 1998 – 2001.
În 2018, organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt anunța că în acest an, orga va intra într-un amplu proced de curățare, întrucât a avut de suferit în ultima perioadă, din cauza umezelii excesive – provenite atât de la ploaie, cât și de la numărul mare de turișți. Combinată cu praful, umezeala a format o mâzgă ce s-a depus pe orgă și îi afectează starea, a explicat organistul Bisericii Negre.

„Este o lucrare estimată la câteva mii de euro,  care va dura destul de mult timp. Se poate lucra numai în sezonul cald şi doar pe segmente de tuburi, pentru ca instrumentul să rămână funcţional”, explica anul trecut, Steffen Schlandt.



 

Biserica Neagră mai are trei orgi, aduse în diferite stadii de degradare de la biserici evanghelice din județul Brașov și din județul Sibiu. Acestea au fost însă restaurate în ultimii ani, la atelierul de la Hărman, astfel că nu au încă probleme foarte mari legate de umezeală.

1 Trackback / Pingback

  1. De ce este neagră Biserica Neagră? Povestea celui mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei - Editia de Dimineata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.