După ce a amenajat de mai mulți ani trei observatoare de animale, în care turiștii să „țintească” urșii, cerbii sau mistreții cu obiectivele aparatelor de fotografiat, care s-au dovedit un succes, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, va extinde modelul, prin amenajatea unui complex de creștere a vânatului.
Acesta va fi amenajat pe o suprafață de 170 de hectare, pe teritoriul Fondului cinegetic nr. 18 Timiș, iar aici vor fi crescuți cerbi carpatini, dar și mistreţi, cerbi lopătar, căpriori şi mufloni. În complex va fi amenajată o reţea de compartimente în care se are în vedere ca, prin poziţionarea lor, să se asigure pe lângă adăpost şi linişte şi posibilitatea ca speciile să se poată hrăni în spaţiul astfel creat.
Potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, care va fi supus aprobării aleșilor în ședința de plen de mâine, întreaga suprafaţă va fi împrejmuită corespunzător atât pentru menţinerea animalelor în crescătorie, cât şi pentru protecţia lor împotriva bolilor. În interiorul compartimentelor cât şi în zona unde animalele sunt crescute în semilibertate, sunt prevăzute puncte de hrănire, depozite pentru hrană şi adăpători răspândite cât mai uniform pentru deservirea optimă a efectivelor. Împrejmuirile exterioare vor urmări pe cât posibil limitele naturale, respectiv, văi, culmi, şi vor fi mascate în apropierea porţii de acces cu specii arbustive. Lungimea totală a împrejmuirii este de 12.710m, din care 7.210m împrejmuire exterioară şi 5.500m împrejmuire interioară.
Observatoare în zonele cele mai frecventate de animale
Pentru urmărirea animalelor vor fi construite observatoare în punctele cele mai frecventate de acestea. Pentru capturarea vânatului se va executa o capcană, o centrală pentru mistreţ, o capcană curte pentru cerb carpatin şi trei capcane cu compartiment pentru cerb lopătar, muflon şi căprior, iar la intrarea în crescătorie se vor înfiinţa filtre de minim sanitar.
Investiția de bază, dar și cheltuielile anuale se vor recupera din comercializarea cărnii de vânat, comercializarea de vânat viu şi turism cinegetic.
De ce vrea regia să construiască acest complex
În primul rând, conducerea regiei susține că prin realizarea acestui complex se va eliminarea presiunea exercitate asupra efectivelor din liber. De asemenea, în acest complex se vor putea crește viguroase genetic ce vor putea fi folosite pentru repopularea altor.
De asemenea, un astfel de complex va genera venituri suplimentare, ceea ce va reduce presiunea asupra pădurii.