USR Braşov aduce în dezbatere publică două posibile soluţii pentru problema locurilor de parcare în zona centrală a oraşului, soluţii care, în opinia deputatului Tudor Benga, nu ar afecta Parcul Central, ci dimpotrivă, l-ar extinde, spre deosebire de proiectul parcării subterane, propus de Primăria Braşov. După ce au lansat o petiţie online pentru salvarea parcului, ce a adunat deja peste 4000 de semnături, membrii USR Braşov cer din nou un concurs de soluţii pentru crearea de locuri de parcare în centrul oraşului.
Deputatul Tudor Benga (USR) cere din nou un concurs de soluţii pentru crearea de parcări noi în zona centrală a oraşului, anunţând că se va opune proiectului parcării subterane de la parcul central.
„Aşa cum am spus în urmă cu mai bine de o lună, când a reapărut pe tapet problema parcării de sub Parcul Central, ideea de a săpa parcul mi se pare absolut aiuritoare. Personal, mă voi opune acestui demers. Pentru a vedea impactul unui astfel de proiect, orice braşovean ar trebui să meargă la Craiova, unde Parcul Teatrului a fost distrus, iar acum există numai betoane şi o parcare dedesubt. Înţelegem nevoia identificării unor spaţii de parcare în zona centrală,înţelegem nevoia micilor antreprenori care au afaceri în Centrul istoric de a avea acces la locuri de parcare. Însă, ideea de a săpa parcul şi a distruge cea mai veche zonă de verdeaţă organizată din acest oraş este halucinantă, în contextul în care suntem printre oraşele cu foarte puţin spaţiu verde şi, în plus, discutăm de toată această procedură de infringement legată de mediu. USR a identificat deja cel puţin două soluţii mai bune, de aceea spunem că nu trebuie să săpăm direct sub parc. Trebuie să existe neapărat un concurs de soluţii”, a declarat Benga.
De asemenea, proiectul parcării de sub Parcul Central ar trebui regândit, întrucât ar putea ridica şi unele probleme de ordin juridic, după cum spun reprezentanţii USR.
„Hotărârea de Consiliu Local care stă la baza acestui proiect a fost aprobată încă din anul 2007 şi nu mai este de actualitate, pentru că, de la momentul adoptării acestei hotărâri, au apărut o serie de modificări. Atunci nu se vorbea de 3.000 de locuri de parcare, câte are acum în plan Primăria Braşov să amenajeze. Consiliul Local Braşov va trebui să reanalizeze acest proiect”, a argumentat Naomi Reniuţ-Ursoiu, vicepreşedinte USR Braşov.
Gabriel Munteanu, coordonator de proiecte în cadrul USR Braşov, a documentat situaţia şi a identificat două soluţii care ar putea rezolva problema locurilor de parcare în centrul oraşului, fără ca Parcul Central să fie afectat, respectiv implementarea şi extinderea modelului „Park & Ride” şi construirea unei parcări subterane sub bulevardul Eroilor, odată cu trecerea în subteran a traficului rutier de pe acest bulevard.
„Sistemul Park & Ride ar reprezenta o soluţie eficientă pentru turişti şi pentru orice alte categorii de persoane care vin cu maşina din afara oraşului. Parcările de mare capacitate ar trebui construite la intrările în oraş, în zone precum Stadionul Municipal, zona pasajului de pe Bulevardul Griviţei, Rulmentul, Triaj sau ieşirea din Braşov spre Bucureşti, poate chiar la Dârste. Aici, parcarea ar trebui să fie taxată cu tarife cât mai mici, poate chiar gratuită, iar şoferii care şi-ar lăsa maşinile aici ar folosi transportul în comun. În acest sens, operatorul local de transport ar trebui să crească frecvenţa curselor şi să introducă chiar şi cursele de noapte. De asemenea, pot fi amenajate parcări în zonele intens circulate din centrul Braşovului (în Centrul Civic, la Livada Poştei), dar acestea ar trebui să aplice untarif mai mare“, a explicat Gabriel Munteanu.
De menţionat este faptul că în Braşov a fost lansat luna trecută, modelul Park&Ride, fiind amenajate parcări în zona terminalelor RATBV de la Poienelor, Saturn şi Rulmentul. Şoferii care vin din afara municipiului şi îşi lasă maşinile aici, pot parca gratuit, dacă au un abonament de transport pe RATBV.
Cea de-a doua soluţie identificată de USR presupune trecerea în subteran a traficului rutier de pe bulevardul Eroilor şi amenajarea a două parcări subterane, sub bulevardul Eroilor şi sub Livada Poştei.
„Parcarea ar urma să ocupe spaţiul de sub zona formată din parcarea supraterană existentă în acest moment, pietonal şi o bandă de trafic rutier. La suprafaţă, ar urma să se amenajeze pistă pentru biciclişti, zonă pietonală şi o bandă pentru transportul în comun. O altă parcare subterană s-ar mai putea amenaja în Livada Poştei, care ar putea fi extinsă sub actuala parcare din faţa hotelului Aro, această zonă putând fi şi ea transformată în spaţiu pietonal la suprafaţă. Cele două parcări ar putea fi construite pe mai multe niveluri, iar la fiecare nivel s-ar putea amenaja câte 350 de locuri de parcare“, a încheiat Gabriel Munteanu.