VIDEO. Bibliotecă vie la Muzeul Casa Mureșenilor. „Cărți vii” sunt martorii celui de-al Doilea Război Mondial

În organizarea Universității Transilvania din Brașov și a Muzeului Casa Mureșenilor Brașov, marți, 16 aprilie 2019, între orele 10.00 și 15.00, se va desfășura evenimentul Biblioteca Vie- Istorie. Memorie. Oralitate – Mărturii din cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta este cuprins în seria de activități derulate în cadrul proiectului ACT- Active Telling. Active Learning, prin programul Europe for Citizens.



 

Miza proiectului o reprezintă valorificarea memoriei celui de-al Doilea Război Mondial. Actorii principali – cărțile vii – sunt  militari și civili, precum și urmași ai acestora, păstrători ai amintirilor despre încercările și greutățile războiului.

Evenimentul este organizat la 75 de ani de la prima bombardare a Brașovului. În 16 aprilie 1944, între orele 11.05 – 11.15 este bombardat pentru prima oară Braşovul. Au fost atacate şi distruse parţial principalele obiective strategice – Fabricile IAR, Gara oraşului cu Atelierele de reparaţii CFR, precum şi Fabricile Astra, care la acea dată fabricau tunuri antiaeriene – dar și obiective civile. 

75 de ani de la primul bombardament asupra Brașovului

În 16 aprilie 1944, între orele 11.05 – 11.15 este bombardat pentru prima oară Braşovul. Au fost atacate şi distruse parţial principalele obiective strategice, Fabricile IAR, Gara oraşului cu Atelierele de reparaţii CFR, precum şi Fabricile Astra, care la acea dată fabricau tunuri antiaeriene. Dar ceea ce a fost cu adevărat cutremurător a fost faptul că bombardamentele americane au lovit multe ţinte civile aducând pagube materiale considerabile şi un mare număr de victime. Astfel a fost bombardat Palatul de Justiţie, Hotelul Coroana, Piaţa Sfatului, unde a fost spulberată turla de la poarta de intrare a bisericii Adormirea Maicii Domnului. De asemenea tot cartierul de case din zona Gării a fost distrus. Vila Kertsch, o construcţie emblematică a Braşovului a fost şi ea lovită de bombe în acea zi, peste 60% din clădire fiind grav avariată.În primăvara și vara anului 1944, Brașovul a fost bombardat de șapte ori, cel mai puternic bombardament fiind cel din 6 mai.

Publicată de Muzeul Casa Muresenilor Brasov pe Luni, 15 aprilie 2019

 

„Cititorii cărților vii vor fi elevi și studenți brașoveni. Aflând de la sursă cum a fost atunci, aceștia vor deveni mai atenți și mai responsabili cu privire la lumea pe care o au azi, acum, la dispoziție. În cadrul proiectului ACT- Active Telling. Active Learning s-au desfășurat sau urmează să se desfășoare activități similare și în celelalte țări partenere: Italia, Croația, Slovenia și Polonia”, susține lector dr. Daniela Sorea, de la Facultatea de Sociologie și comunicare.



 

„Muzeul Casa Mureșenilor a desfășurat numeroase activități prin care tânăra generație a putut să înțeleagă mai bine evenimente petrecute cu mulți ani înainte, atât în ceea ce privește activitatea membrilor familiei Mureșianu din perioada sec. XIX – XX, cât și a istoriei aviației românești, de la începuturi și pânâ în prezent. Acest eveniment îi va pune în contact direct cu veterani și supraviețuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial sau urmași ai acestora, tinerii având posibilitatea să înțeleagă ce înseamnă războiul și ororile acestuia”, a declarat și  Traian Dumbrăveanu, muzeograf  la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.