Site icon

Doar 200 din 760 de diagnostice tratate la Spitalul de Copii Brașov sunt „profitabile“. Dr. Liviu Muntean îi explică deputatului Claudiu Năsui cum este cu taxa „de lux“ pentru mame

Doar 200 din 760 de diagnostice tratate la Spitalul Clinic de Copii sunt „profitabile“ în sensul în care pentru tratarea lor, unitatea medicală primește de la Casa de Asigurări de Sănătate suma reală cheltuită.



 

Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic de Copii, dr. Liviu Muntean, doar 200 de diagnostice sunt „profitabile“ pentru restul, unitarea medicală fiind „în pierdere“. Declarația dr. Liviu Muntean vine ca o replică la o postare făcută de parlamentarul USR Claudiu Năsui, care s-a arătat nemulțumit de faptul că la Spitalul de Copii din Brașov, mamele care vor să stea alături de copiii lor mai mari de 3 ani, trebuie să plătească o „taxă de lux“ de 80 lei pe zi. Deputatul USR a detaliat și componentele taxei, pentru a arăta că suma e exagerată: 7 lei pentru mesele mamei, deci din acești bani mama ar mâna  o supă la cutie, susținea deputatul, iar restul și-ar cumpăra de la chioșcul spitalului, că 35 de lei reprezintă costurile cu utilitățile, alți 30 de lei merg pentru dezinfectanți, iar aproximativ 8 lei ar fi costul cu spălatul.

 

Dr. Muntean spune că această „taxa de lux“, după cum o numește deputatul, acoperă de fapt, cheltuielile cu masa și cazarea părinților și se constituie în venituri proprii pentru spital, în contextul în care oricum, banii care vin de la CAS per caz rezolvat în cele mai multe cazuri nu acoperă costurile reale.

„Veniturile spitalului vin de la Casa de Asigurări de Sănătate, care plătește 1950 de lei pe caz rezolvat. Dar aici nu sunt luate în considerare toate elementele. De exemplu, doar săptămâna trecută am avut un pacient care ne-a costat 100.000 de lei. Casa ne dă însă tot 1950 de lei. Pentru o simplă operație de apendicită ni se dau 1950 de lei, dar ea ne costă dublu. Din 760 de diagnostice diferite, 200 sunt profitabile, la restul, noi suntem în pierdere. Acea taxă plătită de mamă reprezintă un venit suplimentar și toate acestea sunt direcționate pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare etc. Nu cred că ați auzit că pe cineva să spună că a fost trimis din Spitalul de Copii să cumpere medicamente sau materiale, pentru că lipsesc”, a explicat dr. Liviu Muntean.

Pe lângă faptul că decontarea de la CAS se face standard, indiferent de diagnostic și costuri reale, Spitalul de Copii pierde bani și din cauza cazurilor în care sunt internați copii fără certificat de naștere. „Sunt aproximativ 40 de cazuri în fiecare lună. CAS nu validează foaia dacă nu există CNP, deci nu decontează cazul. Noi ce ar trebui să facem, să nu tratăm pentru că nu are certificat?”, a spus dr. Muntean.



 

Potrivit directorului medical, spitalul are și cheltuieli de întreținere și funșionare destul de mari. De exemplu, pentru utilități, costurile sunt de 160.000 pe lună, dar la acestea se mai adaugă și cheltuielile cu dezinfectanții. „Noi nu luăm dezinfectanți despre care ni se spune cum ar trebui să-l înmulțim și să ajungem la 200 de litri. Noi folosim un alt tip, sigilat. Doar flaconul pentru mâini este 16 lei, iar dezinfectantul pentru spații este 77 de lei. Un flacon ajunge între 3 și 7 zile”, a mai spus Liviu Muntean.

Ieșirea parlamentarului Claudiu Năsui, una „electorală, cu speculare emoțională înainte de alegeri, pentru că spitalele și știrile din spital fac rating întotdeauna“

Săptămâna trecută, parlamentarul USR Claudiu Năsui se plângea de taxa de însoțitor de 80 de lei/zi pe care trebuie să o plătească mamele pentru a sta alături de copii în spital, detaliind și componentele taxei, pentru a arăta că suma e exagerată: 7 lei pentru mesele mamei, deci din acești bani mama ar mâna  o supă la cutie, susținea deputatul, iar restul și-ar cumpăra de la chiocul spitalului, că 35 de lei reprezintă costurile cu utilitățile, alți 30 de lei merg pentru dezinfectanți, iar aproximativ 8 lei ar fi costul cu spălatul.

Dr. Liviu Muntean spune că în ceea ce privește mâncarea  mamelor, ele primesc exact aceeași mâncare ca și personalul medical, în ciuda faptului că statul decontează doar 7 lei pentru cele 3 mese pe zi ale mamei. „Există bucătărie proprie în care se gătește, avem inclusiv asistenți dieteticieni”, a precizat medicul, care a adăugat că unitatea medicală se descurcă și cu sponsorizări, pentru a face mesele mai consistente.

„Toată această discuție este  una electorală, cu speculare emoțională înainte de alegeri, pentru că spitalele și știrile din spital fac rating întotdeauna“, a încheiat dr. Liviu Muntean.

Exit mobile version