FOTO. Aruncatul în țol, unul dintre cele mai vechi și spectaculoase obiceiuri ale Junii Tineri din Brașov

Piața Unirii din Brașov a fost plină vineri, când Junii Tineri din Șchei au fost aruncați în țol. Obiceiul Grupului Junilor Tineri face parte din serbările tradiţionale din perioada Săptămânii Luminate, fiind la origine un vechi ritual de confirmare şi de iniţiere în ceata de feciori.

 Conform tradiției, junii s-au strâns în Piața Unirii și, întâi, au cântat  Troparul Învierii la Crucea Căpitanului Ilie Birt.

După aceea tinerii din ceata de feciori s-au prins în Hora Junilor și fiecare dintre ei a aruncat buzduganul. Apoi, tot conform tradiției, și-au demonstrat îndemânarea și oficiali locali, printre care primarul Brașovului, George Scripcaru și președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, sau liderul Grupului PNL din Consiliul Local Brașov, Adrian Oprică. Buzduganul a fost aruncat apoi și de alți brașoveni și turiști. 

Apoi a fost adus ţolul (cerga) în care, rând pe rând, toţi Junii Tineri au fost aruncați de câte trei ori spre cer. Unii dintre ei au respectat și regula nescrisă a obiceiului, bătând din palme în timp ce erau în aer. 

În trecut Junii Tineri se adunau în ziua de Joi din Săptămâna Luminată pe pajiştea numită de şcheieni La Poalele Dosului, puțin mai jos de stejarul la rădăcina căruia, conform legendei, se credea că regele Solomon a ascuns coroana Ungariei. Acolo, junii tineri și familiile lor organizau o mare petrecere la care participau brașoveni din tot oraşul, veniți în număr mare atât din Șchei și Cetate, cât și din Braşovechi şi Curmătura. După ce Junii jucau hora şi se întreceau în aruncarea buzduganului, începea o mare petrecere populară. Apoi junii plecau acasă la armaşul mare, unde junii erau aruncaţi în ţol fie în curtea casei fie în şură. 
Cei care nu participau la acest vechi ritual, erau aruncaţi în țol a doua zi, în Piaţa Prundului (azi Piaţa Unirii).

1 Trackback / Pingback

  1. Tradiții transilvănene. Junii au făcut și anul acesta spectacol în Piața Prundului din Brașov - Jurnalul Bucurestiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.