Site icon

FOTO. „Made in Cz/ Found in Ro“, la Muzeul de Istorie Brașov. Expoziție inedită de produse din Cehoslovacia, găsite în casele din România

După un open call lansat în urmă cu doi ani pentru obiecte produse în Cehoslovacia și găsite în casele românilor, Centrul Ceh București a organizat expoziția Made in CZ / Found in RO, cu scopul de a ilustra prietenia şi relațiile economice și comerciale dintre cele două țări în ultimii 100 de ani. Alcătuită dintr-o varietate de obiecte de uz casnic – mobilier, ustensile sau decorațiuni – colecția atestă popularitatea designului de produs cehoslovac, dar și traseul acestor obiecte până în gospodăriile din România.



La Brașov, vernisajul expoziției va avea loc vineri, 17 mai, de la ora 18.00, la Muzeul de Istorie din Piața Sfatului. Expoziția va rămâne deschisă până la 30 septembrie 2019. 

Deschisă inițial la Teatrul Național din București între octombrie-decembrie 2017, expoziția Made in CZ / Found in RO pune laolaltă 92 de obiecte ce ilustrează designul de produs, a cărui popularitate a depășit granițele Cehoslovaciei. În cadrul expoziţiei de la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, ce se va deschide pe 17 mai, de la ora 18:00, va fi lansat și catalogul Czechoslovak Home, publicat de Centrul Ceh cu sprijinul Ambasadei Cehiei, ce oferă mai multe informații de specialitate despre obiectele „fabricate în CZ” şi „găsite în RO” care fac parte din colecție.

Prezența acestor obiecte în casele românilor este o dovadă a relațiilor apropiate dintre Cehoslovacia și România după Primul Război Mondial și în perioada socialistă. În urma unor reforme economice și sociale ce au înlesnit exportul anumitor categorii de produse sau chiar achiziționarea lor în călătoriile personale, multe dintre obiectele cehoslovace au căpătat un statut iconic de-a lungul timpului. Fie că au fost deținute în forma lor originală sau au servit ca inspirație pentru obiecte de uz casnic produse ulterior şi la noi, orice vizitator va avea ocazia de a identifica obiecte familiare, ce se regăsesc în amintirile multor români.



Privind locuința ca pe un spațiu de prezentare ideal pentru obiectele dinăuntrul său, exponatele pot fi încadrate în șase secțiuni principale, la fel ca și în catalogul Czechoslovak Home. Fiecare dintre acestea reunește obiecte care amintesc de o cameră sau un mijloc de întrebuințare, și anume: baie, bucătărie, atelier, sufragerie, birou și timp liber. În fiecare categorie sunt incluse obiecte specifice spațiului respectiv, de la electrocasnice și mobilier, la unelte de lucru, produse chimice și obiecte decorative.

Ambasadorul Cehiei în România, Excelenţa Sa Domnul Vladimir Války, spune următoarele: „Când mi-am început cariera diplmatică în București în urmă cu 35 de ani, întâlneam des obiecte ca cele pe care le vedem în această expoziție și în catalog. Astăzi, văd în jur mai ales mașinile Škoda sau berea cehă Staropramen sau Pilsner Urquell. Bineînțeles, îmi face plăcere. Mi-aş dori ca astfel de produse fabricate în Cehia să se găsească în număr mai mare în România, în prezent, dar şi viceversa. Acest lucru ar putea fi o provocare pentru antreprenorii și oamenii de afaceri cehi și români. Cu siguranță ar fi benefic pentru ambele țări.”

Exit mobile version