Site icon

Semnarea contractului pentru terminalul Aeroportului Brașov-Ghimbav, suspendată. Firma din Sibiu care a câștigat licitația a fost contestată

Consiliul Județean Brașov nu va putea semna prea curând contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la Aeroportul Brașov, după ce unul dintre ofertanți a contestat câștigătorul licitației, respectiv Asocierea SC Construcții SA Sibiu.



Contestația a fost depusă de Asocierea BOG’ART SRL – UTI GRUP – UTY FACILITY MANAGEMENT SA care a reclamat, printre altele, faptul că firma sibiană a obținut punctaj maxim la evaluarea tehnică, asta în condițiile în care compania respectivă a avut mari probleme cu lucrările de la Sibiu.



Contestatarii au precizat că în cadrul evaluării  asocierea condusă de BOG’ART SRL a obținut un punctaj de 99,84 puncte, iar firma care a câștigat licitația – 100 de puncte (punctajul maxim).  

În primul rând, juriștii de la BOG’ART SRL au invocat Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, în care se arată că „autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire” orice operator economic care „și-a încălcat grav sau  repetat obligațiile principale ce-i reveneau în cadrul uni contract de achiziții publice”.

„În ceea ce privește societatea Construcții SA Sibiu, rezultă din presă faptul că a încălcat în mod grav și repetat obligațiile principale ce îi reveneau acesteia în cadrul contractului de achiziție publică pe care și le-a asumat, cel mai relevant exemplu în acest sens fiind reprezentat de contractul de achiziție publică având ca obiect modernizarea stadionului municipal din Sibiu”, susțin contestatarii.



De asemenea, aceștia au amintit că în presa sibiană au fost prezentate mai multe materiale în care primarul municipiului susținea că a avut probleme cu firma desemnată câștigătoare pentru construirea terminalului.

Totodată, contestatarul susține că ofertantul câștigător nu poate instala un anumit tip de sistem de detecție a explozibililor lichizi, produse de o anumită companie, având  în vedere că furnizare acestor echipamente pe piața din România se poate face numai de către UTI Grup.

„UTI Grup nu a primit de la ofertantul câștigător nici o solicitare de ofertă referitoare la achiziționarea acestor modele de echipamente de securitate. Nu cunoaștem ca ofertantul câștigător să dețină personal autorizat de producătorul echipamentelor. Ofertantul desemnat câștigător nu deține autorizație de furnizare și autorizație de manipulare emise de CNCAN pentru furnizarea, instalarea, punerea în funcțiune și asigurarea mentenanței în garanție și post garanție pentru  echipamente de la Smiths Detections ”, spun contestatarii.



În aceste condiții, ei au precizat: „considerăm că în oferta desemnată câștigătoare nu au cum să fie prezentate echipamentele solicitate prin caietul de sarcini. În consecință, rugăm CNSC să dispună reevluarea ofertei tehnice declarată câștigătoare ”.

Probleme și cu un susținător al firmei sibiene 

Nu în ultimul rând, BOG’ART SRL susține că Societatea de Construcții Cluj Napoca SA s-a angajat să susțină Construcții SA Sibiu din punct de vedere financiar, deși compania din Cluj are probleme, fiind în procedura concordatului preventiv (contractul încheiat între debitorul aflat în dificultate financiară și creditorii săi care dețin cel puțin două treimi (2/3) din valoarea creanțelor acceptate și necontestate de debitor, omologat prin judecătorul sindic, contract prin care debitorul propune un plan de redresare a intreprinderii sale prin care, de asemenea, să fie acoperite creanțele creditorilor împotriva sa. Condiția este ca respectivii creditori să accepte și să sprijine măsurile financiare, în vederea redresării intreprinderii debitorului).

Exit mobile version