Elevii de clasa a VIII-a au terminat școala și n-au broșura de admitere. Ministrul Educației nu crede că este o problemă

Ecaterina Andronescu

Deși unii părinți, profesori și chiar inspectori școlari s-au arătat nemulțumiți de faptul că Ministerul Educației a aprobat cu întârziere planul de școlarizare la clasa a IX-a pentru 2019 – 2020, elevii având astfel mai puțin timp la dispoziție pentru a lua o decizie asupra școlii pe care o vor urma după ciclul gimnazial, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, consideră că aceasta nu este o problemă pentru desfășurarea admiterii în licee și școli profesionale.

Ministrul nu vede problema nici în faptul că elevii nu au la dispoziție încă broșura cu locurile la liceu și școli profesionale, codurile și informațiile de admitere, această întârziere fiind strict legată de aprobarea târzie a planului de școlarizare. 

„Broșurile au apărut, sunt gata, aseară (vineri seara, n.red) s-a încheiat procedura. Însă broșura este necesară în momentul în care s-a încheiat examenul de evaluare și fiecare elev și familia lui  știu care este media cu care intră în competiție și ce opțiuni au. Acela este momentul în care trebuie să apară broșura“, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu, care a adăugat: „În 2001 am făcut acest sistem de repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a și îl cunosc foarte bine. Nu ai nevoie de broșură decât în momentul în care îți știi media la evaluare și uitându-te în broșură să îți poți organiza opțiunile“, a declarat Ecaterina Andronescu sâmbătă, când a participat la aniversarea de 150 de ani a Colegiului Național „Dr. Ioan Meșotă“ Brașov. 

Elevii și părinții, în schimb, spun că i-ar ajuta mult mai mult să aibă la dispoziție broșurile chiar înainte de Evaluarea Națională, așa cum s-a întâmplat anii trecuți, când era gata încă de la începutul lunii mai. Și asta pentru că ar oferi mai mult timp de informare înainte de a lua o decizie privind liceul sau școala profesională pentru care absolventul de clasa a VIII-a să opteze. 

În anul școlar 2019 – 2020, la Brașov vor fi cu 4 clase a IX-a mai puțin decât în anul precedent, după de Ministerul Educației a decis să desființeze 11 clase de liceu și să înființeze alte 7 clase de școală profesională. Inițial, Ministerul area în plan să desființeze 25 de clase de liceu.

Vezi AICI ce școli desființează clase de liceu și care unități înființează clase de școală profesională. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.