Site icon

Brașovul va avea un centru „de reeducare” a urșilor problemă. Este primul din România

Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov pregătește în această perioadă dosarul pentru obținerea unei finanțări europene, prin Programul Operațional Infrastructura Mare, pentru amenajarea, în Masivul Postăvarul, a unui complex pentru îngrijirea, reabilitarea și protecția ursului brun. Acest complex se va amenaja pe o suprafață de 61,2 hectare, terenul necesar fiind pus la dispoziția regiei, printr-o hotărâre aprobată de Consiliul Local Brașov, în ultima ședință de plen. 



Directorul regiei, Dan Olteanu, a precizat că acest complex va avea mai multe zone. una de carantină, una pentru urșii juvenili, una pentru femelele cu pui și una pentru exemplarele adulte. Aici, exemplarele vor fi evaluate, îngrijite și, în funcție de comportamentul lor, dar și de „antecedente”, vor fi sau nu eliberate.

„De exemplu, o femelă care își duce puii frecvent în localități, pentru a găsi mâncare la containere, ar putea fi eliberată numai după sterilizare”, a explicat reprezentantul regiei. 



Conform unei estimări inițiale a directorului regiei, valoarea proiectului este estimată la un milion de euro, dar valoarea exactă va fi stabilită după realizarea studiului de fezabilitate. Proiectul este inclus în Planul naţional de acţiune pentru ursul brun (Ursus arctos). 

„Până în 15 iulie vrem să finalizăm studiul de fezabilitate, după care să urmăm celelalte proceduri pentru implementarea proiectului”, a declarat Olteanu. 

În România mai există acum numai „orfelinatul de urși” din județul Harghita (administrat de WWF România), unde ajung numai puii de urși care, după sunt ținuți aici o perioadă, sunt eliberați, precum și Rezervația de urși de la Zărnești (administrată de Asociația Milioane de Prieteni), unde, de  regulă, ajung exemplarele crescute în captivitate. 

 

Exit mobile version