Complexul Sportiv „Agrement“ de sub Tâmpa, închis din 2016, va fi dat în administrare Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu“ care va investi în igienizare şi reparaţia spaţiilor şi va amenaja aici o secţie specială destinată copiilor şi tinerilor. Secţia va îmbina tehnologia cu activităţile de educaţie, cele sportive şi de relaxare. În acest sens, Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu“ au semnat un contract prin care Complexul „Agrement“ este predat instituţiei de cultură, iar în acest an vor fi făcuţi primii paşi pentru reabilitarea spaţiului. După o expertiză şi o documentaţie tehnică pentru lucrări, este posibil ca de anul viitor Complexul să fie redeschis în noua formă.
Viitoarea secţie a Bibliotecii Judeţene, amenajată în Complexul Sportiv „Agrement“ Tâmpa nu va fi una clasică, ci ea va îmbina tehnologia, activităţile educative, cu cele sportive şi de relaxare.
Directorul Bibliotecii „George Bariţiu“, Daniel Nazare, spune că s-a inspirat pentru acest proiect, din oraşele din ţările nordice, unde biblioteca a ajuns să fie mult mai mult decât un loc de depozitare a cărţii, de unde se împrumută sau unde se citesc volumele favorite. Astfel, pe lângă zonele de citit, cu spaţii generoase, cititorii vor avea şi zone în care vor face cunoştinţă cu alte domenii de interes, cum sunt robotica sau tehnologia.
Vor exista, de asemenea, şi spaţii deschise pentru ateliere, dar şi zone de activităţi sportive, cum sunt un perete de căţărare sau arena de bowling. Directorul bibliotecii vorbeşte, de asemenea, şi despre crearea unei săli destinate seminariilor sau întrunirilor, care să fie pusă gratuit sau la tarife modice, la dispoziţia ONG-urilor, aşa cum până nu demult era mansarda Casei Baiulescu. Asta în condiţiile în care respectivul spaţiu nu mai aparţie acum bibliotecii, ci a fost pus la dispoziţia Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov. În plus, există planuri şi pentru piscina de la subsol. Aceasta va fi reabilitată şi pusă la dispoziţia copiilor şi tinerilor, cu titlu de „gratificare“.
„Ne gândim la o variantă în care copiii şi tinerii care citesc un anumit număr de ore sau cărţi, să primească o oră sau mai multe de intrare gratuită la piscină, de exemplu“, a explicat Daniel Nazare.
„Conservarea“ clădirii, începută în 2016, a funcţionat şi nu prea
Complexul Sportiv „Agrement“, de sub Tâmpa a fost închis în 2016, după o lungă perioadă în care a funcţionat cu mari pierderi, în administrarea SC Consilprest SRL (societate ce aparţine Consiliului Judeţean), fără ca aceasta să plătească ceva către bugetul judeţean. După ce a fost închis, complexul a intrat, cel puţin teoretic, în conservare. De atunci însă, problema cea mai mare a complexului, cauzată de infiltraţiile din acoperiş dar şi din subsol, s-a acutizat. Imobilul Construcţie „Agrement“ este alcătuit din Corp A, compus din corp administrativ, cu parter şi două etaje, Corp B compus din bazin de înot şi anexe, regim de înălţime cu parter şi un etaj, corp C compus din sala de gimnastică, sală de jocuri (regim de înălţime P+1E), bowling şi patinoar, plus teren de sport aferent.
Deşi în conservare, infiltraţiile de apă care au patruns din exterior şi de pe versantul Tâmpa au produs stricăciuni vădite: acumulări de apă, infestarea interiorul cu microorganisme, precum mucegaiuri şi fungi. În momentul de faţă, clădirile nu oferă microclimatul necesar conservarii documentelor de biblioteca şi, având în vedere caracterul public al serviciilor oferite de catre Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”, nu se poate asigura un climat sănătos nici utilizatorilor, fie ei adulţi sau copii.
Astfel, înainte de a face orice amenajare, va fi nevoie de o expertiză care să arate ce lucrări trebuie făcute astfel încât complexul să poată fi repus în funcţiune. În acest sens, reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că au făcut deja primii paşi.
„Am lansat o licitaţie pentru expertiza acestei clădiri şi pentru întocmirea DALI (documentaţia de avizare a lucărilor de intervenţie, n.red) şi avem deja cinci oferte pe care le evaluăm. Sperăm ca săptămâna viitoare să semnăm contractul şi câştigătorul să se apuce de lucru, astfel încât într-un timp scurt să vedem ce avem de făcut pentru a reabilita această clădiore“, a declarat Adrian Gabor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.