Site icon

În Brașov vor apărea autogunoierele cu sistem de cântărire. Primăria va lansa a doua licitație pentru concesionarea serviciilor de salubrizare

Primăria Brașov va încerca pentru a doua oară să concesioneze serviciile de salubrizare prestate către persoanele fizice şi juridice, după ce anul trecut licitația a fost anulată din cauza numeroaselor contestații. Astfel, în ultima ședință de plen a Consiliului Local Brașov a fost aprobat caierul de sarcini al licitației, iar în perioada următoare documentația la fi publicată pe platforma electronică de achiziții publice (SICAP).

Contractul de concesiune va fi încheiat cu un singur operator și va avea o durată de 8 ani, criteriul principal de atribuire va fi cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic, în contextul în care operatorul va trebui să plătească către municipalitatea brașoveană Braşov  o redevenţă de minim 6% din valoarea facturată fără TVA, către toţi utilizatorii serviciului de salubrizare persoane fizice, persoane juridice sau instituții publice.

Gunoiere nepoluante și  cu sistem de emitere a tichetelor către abonați 

Pentru a obține contractul, viitorul operator de salubritate va trebui să-şi doteze toate maşinile cu un sistem de ridicare a gunoiului, cu soft de identificarea a recipientului şi implicit al utilizatorului, precum şi cu sistem electronic de cântărire a deşeurilor. De asemenea, autogunoiera trebuie dotată cu un sistem care emită un tichet cu numele utilizatorului şi cantitatea de deșeuri depusă, aceste date urmând a sta la baza emiterii facturilor.

Autospecialele viitorului operator vor fi dotate cu motoare minim Euro VI şi cu sistem de monitorizare prin GPS.

De asemenea, operatorul va trebui să doteze toate punctele de colectare cu recipienți de colectare separată (inscripționați corespunzător )  pentru minim patru fracţii reciclabile, respectiv hârtie/carton, plastic, sticlă şi metal şi separat  fracţia umedă (deşeuri menajere). Viitorul operator va trebui să pună gratuit, la dispoziţia persoanelor fizice, care locuiesc la casă, saci şi minim două pubele, una pentru deşeuri menajere şi una pentru deşeuri reciclabile. 

Tarife diferenţiate pe tipuri de deşeuri

Viitorul concesionar va avea tarife pentru deşeuri menajere (nesortate) sau reziduale (deşeuri în amestec de la gospodării şi din deşeurile similare cu excepția fracţiilor colectate separat), impuse tuturor clienţilor persoane fizice şi juridice, tarif pentru deşeuri reciclabile, pentru persoanele care colectează selectiv, tarif pentru alte tipuri de deşeuri, precum cele voluminoase sau mobilierul şi tarif pentru deşeurile rezultate din activităţi de construcţii.  

Obligația Primăriei: modernizarea platformelor de colectare și amenajarea unor eco-insule

 Municipalitatea va pune la dispoziţia operatorului  cele 403 platforme pentru colectarea deşeurilor, care, în timp, vor fi modernizate. Până acum au fost amenajate două eco-insule de deşeuri (una în Valea Cetății și una în cartierul Scriitorilor), într-un proiect pilot desfăşurat cu unul dintre operatorii actuali de salubrizare din municipiu, însă în prezent se lucrează la documentaţia necesară lansării achiziţiei a încă 10-15 eco-insule, pentru care Primăria a prevăzut în buget fonduri în valoare de 1,4 milioane de lei.

 

Exit mobile version