Primăria Brașov investește 1,3 milioane lei în pompe de căldură, pentru modernizarea sistemului de termoficare din oraș

Primăria Brașov a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) o cerere de finanțare prin Programul Termoficare 2006 –  2020 căldură și confort”, pentru instalarea unor noi pompe de căldură la CET Nord 1, care să contribuie la modernizarea sistemului vechi de termoficare din zonă.

Potrivit viceprimarului Brașovului Costel Mihai, noile pompe ar urma să le înlocuiască pe cele vechi, care sunt de capacitate foarte mare și, din cauza presiunii cu care acestea introduc agentul termic în rețea, pot produce avarii la conducte, de fiecare dată când sunt pornite. Aceste avarii se produc din cauza așa-numitului „efectu de berbec”, mai ales în zonele în care rețeaua nu a fost modernizată. Mai exact, în momentul în care se încarcă instalațiile agentul termic este introdus cu o presiune foarte mare, iar porțiunile „slăbite” ale conductelor pot ceda. Noile pompe reduc însă acest risc și implicit și pierderile cauzate de astfel de avarii.



 „Pentru instalarea noilor pompe de căldură a fost realizat deja studiul de fezabilitate, iar recent am obținut și avizul favorabil de  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Toate aceste documente, alături de cererea de finanțare, au fost depuse la MDRAP. Această investiție vizează înlocuirea pompelor de agent termic pentru încălzire și apă caldă menajeră din cadrul stației de pompe de termoficare CET Nord 1, de pe strada Timiș Triaj nr. 6 Noile echipamente vor permite adaptarea capacității de pompare la necesarul real, asigurându-se în permanență debitele de agent termic solicitate de consumatori. De asemenea, la noile echipamente se va putea regla turația, ceea ce va permite scăderea costurilor de exploatare, fără a fi afectată presiunea și cantitatea de agent termic introdusă în sistem”, a explicat viceprimarul Brașovului,Costel Mihai.

Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală a proiectului este estimată la 1.303.397 lei, cu tot cu TVA, iar dacă cererea de finanțare va fi aprobată, de la bugetul local al municipiului Brașov se va plăti 30% din suma totală, respectiv 391.019 lei. Perioada de punere în funcțiune a pompelor este de două luni, astfel că acestea ar putea fi folosite în sezonul de iarnă 2019 – 2020.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.