Ploile abundente și vremea caldă din această vară au fort mediul ideal pentru țânțari, astfel că în mai multe zone Brașovului, în special în parcuri, oamenii au început să se plângă de prezența acestor insecte. Firma care se ocupă de dezinsecție în municipiu nu prea are ce face, pentru că, dacă ar stropi, ploaia ar spăla imediat substanțele răspândite.
Practic, anul acesta s-au organizat două campanii în oraș, ambele în luna iunie, iar reprezentanții Primăriei Brașov au precizat că se vor organiza noi acțiuni când vremea va fi favorabilă.
Dar, conform legii, campaniile de dezinsecție care vizează combaterea țânțarilor nu se pot organiza haotic, asta pentru că a apărut un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.
„Numărul de tratamente care se efectuează anual se stabilesc prin programul unitar de acţiune. Înainte de elaborarea programului unitar de acţiune, fiecare autoritate a administraţiei publice locale sau, după caz, asociaţie de dezvoltare intercomunitară solicită Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino» recomandările necesare pentru stabilirea numărului de tratamente. În cazul în care institutul nu răspundeîn maximum 30 de zile de la data primirii solicitării, se consideră că nu sunt necesare recomandări, iar autoritatea administraţiei publice locale/asociaţia de dezvoltare intercomunitară stabileşte numărul de tratamente, la propunerea operatorului, fără a se reduce numărul de tratamente de dezinsecţie executate în anul anterior”, se arată în ordinul amintit
Primăria Brașov a transmis adresa către institutul de la București, însă, până acum, nu a primit nici un răspuns. Eliberarea documentului de către Institutul Cantacuzino se face contra cost, tariful fiind de 1.250 lei.
Institutul Cantacuzino, specializat și în entomologia țânțarului
Institutul Cantacuzino de la București este cunoscut ca fiind producător de vaccinuri, dar, au explicat reprezentanții firmei care se ocupă de dezinsecție în Brașov, au legătură și cu țânțarii. Mai exact, institutul amintit se ocupă cu entomologia țânțarului (ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul insectelor), specie care este o insectă vector (poate transmite boli). În aceste condiții, specialiștii de la Cantacuzino, în baza unor cercetări riguroase, pot stabili, luând în calcul și condițiile meteo, de câte stropiri este nevoie într-o zonă geografică.
Pe de altă parte, Corina Ion, reprezentanta firmei care face dezinsecția în Brașov a precizat că o generație de țânțari apare în 7 zile și, în funcție de zona geografică și de condițiile meteo, pentru combaterea acestor insecte sunt recomandate între 4 și 7 campanii pe lună.