FOTO. 280 de imobile vandalizate în Cetatea Brașovului. Rezolvarea problemei pare o misiune imposibilă

Faptul că pe casele istorice din Centrul vechi al Brașovului este plin de „picturi murale” nu mai surprinde pe nimeni. Cei mai mulți dintre brașoveni au ajuns să treacă pe lângă ele fără a mai reacționa.



Problema graffitiurilor din zona istorică a Brașovului este destul de complicată, iar soluția, dificil de aplicat fără o colaborare intre autorități și oameni.

Da, se pot aplica sancțiuni de către Poliția Locală Brașov, dar asta ar însemna ca agenții să îi prindă pe „pictori” în fapt, lucru care este aproape imposibil, având în vedere că „artiștii” sunt „iuți de spray și de picior”.

De exemplu, în anul 2017, Poliția Locală Brașov a reușit să aplice o amendă, în valoare de 500 de lei, unui „artist” care a „decorat” clădirea Modarom, iar ulterior, sancțiunile au fost la fel de rare. 



„Cerem autorităților locale un plan bine definit referitor la acest aspect”

Problema acestor picturi a fost preluată și de USR Brașov, reprezentanții acestui partid solicitând Primăriei Brașov să ia măsuri în acest sens. 

„Cerem autorităților locale un plan bine definit referitor la acest aspect. Una dintre soluții ar fi punerea stabilirea unor clădiri care să fie pictate. De exemplu, fostele puncte și centrale termice de cartier ar putea fi puse la dispoziția artiștilor, pentru a se exprima”, a declarat unul dintre reprezentanții USR Brașov, Nelu Corbu.

Propunerea sa nu este o noutate pentru Brașov. În ultimii ani, în oraș au fost realizate picturi murale controlate, un exemplu în acest sens fiind zidul mănăstirii din Piațeta Sfântul Ioan.

Nelu Corbu a declarat, de asemenea, într-o conferință de presă, că Poliția Locală trebuie să intervină mai ferm. Și asta în contextul în  care, un proprietar de clădire istorică ce a fost vandalizată de „artiștii străzii“ trebuie să treacă prin proceduri birocratice lungi și anevoioase până să obțină toate avizele pentru rerapații.  „Legislația în domeniu este extrem de restrictivă și, pentru a reabilita o fațadă, mai ales în cazul unei clădiri istorice, ai nevoie de numeroase avize, astfel că procedura poate dura și câțiva ani. Numai luând în calcul acest aspect, cred că  este nevoie de intervenția fermă a autorităților locale”, a spus reprezentantul USR Brașov.



Inventar pentru perimetrul Cetății Brașov: 280 de imobile vandaliate 

Pe de altă parte, un alt membru al USR, George Costan, absolvent al Facultății de Istorie de la Alba Iulia, a declarat că în perimetrul Cetății Brașov (zona cuprinsă între Bulevardul Eroilor, Aleea După Ziduri, aleea de sub Tâmpa, zona Maternitate – Poarta Șchei – Bastionul Țesătorilor) a identificat 280 de imobile vandalizate (pictate), unele dintre ele fiind incluse în lista monumentelor istorice.

Conform legislației, Primăria Brașov are obligația de a proteja monumentele istorice. Autoritățile locale trebuie să se asigure că avizele respectă legislația în domeniu, dar și să monitorizeze intervențiile. Totodată, autoritățile locale trebuie să elaboreze strategii pentru conservarea și oprirea degradării și vandalizării monumentelor istorice. Pictarea acestor clădiri reprezintă un act de vandalism, faptă pentru care sunt prevăzute sancțiuni. În Brașov sunt monumente istorice foarte prețioase, unele restaurate recent și vandalizate la scurt timp după finalizarea lucrărilor. Din punctul meu de vedere, asistăm la o lipsă de intervenție a autorităților locale, a declarat Alexandru Costan.

 

Dacă nu e fațadă, e bună și plasa de protecție…

1 Trackback / Pingback

  1. Amenzile pentru „artiștii“ care fac graffiti pe clădiri sunt prea mici ca să-i descurajeze. Poliția Locală a sancționat peste 50 de tineri dar fenomenul tot ia amploare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.