Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a prezentat ieri la Sanctuarul de urși de la Zărnești modul în care va încerca să rezolve problema urșilor problemă, promițând că „nu va bate în retragere”, indiferent „de cât de mult şi de tare ţipă unii sau alţii, noi trebuie să avem curajul de a lua măsuri”.
Cel puțin la nivel la nivel declarativ, ministerul a pregătit un plan pe termen scurt și unul pe termen lung. De asemenea, pe lângă măsurile ce vizează urșii, ea a anunțat că vor fi vizate și observatoarele de urși sau persoanele care lasă hrană animalelor aproape de drumurile frecventate de turiști, pentru ca aceștia să îi poată vedea. Reprezentanta Guvernului a anunțat că problema urșilor va fi discutată în cursul acestei săptămâni, într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Asta pentru că, a argumentat ea, „chiar nu se mai poate. A ajuns ursul să atace gospodării sau omul într-un oraş care nu are de-a face cu zona montană. Trebuie să mai spunem ceva: omul trebuie să fie educat şi să ştie că nu trebuie să-i arunce mâncare şi să ştie cum trebuie să procedeze când se apropie de el un urs. Uneori, din inconştienţă, îi lăsăm şi pe copii să se apropie de această specie. Trebuie să «tăiem coada pisicii» şi să luăm decizii. Nu trebuie să ne fie frică de nimeni”, a mai spus ministrul.
Pasul 1: recoltarea sau relocarea a 140 de exemplare
În primul rând, Gavrilescu a anunțat că a transmis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru prin care aprobat recoltarea sau relocarea a 140 de urşi problemă. „Spre deosebire de ordinul de intervenţie de anul trecut, de data aceasta procedura a fost mult simplificată, astfel că se va putea interveni într-un timp mai scurt. ”, a declarat ministrul.
Pasul 2: Desantul Gărzii de mediu în observatoarele de urși
Ministrului Mediului a vorbit și despre problemele din zona Lacului Sfânta Ana, unde, potrivit relatărilor din presă, urșilor li se lăsa mâncare de câini lângă un drum turistic.
„Garda de Mediu a mers şi a dat ca prevenţie o sancţiune. Voi solicita astăzi (luni, n.n.) Gărzii de Mediu Harghita să monitorizeze situaţia şi, dacă este cazul de la sancţiune putem trece la sistarea autorizaţiei celor care sunt certaţi cu legea”, a declarat ministrul.
De asemenea, ea anunțat că se vor face veriificări la observatoarele de urși din zona localității Tușnad, unul dintre ele amenajat la mai puțin de un kilometru de localitate, avertizând că în cazul în care „Garda de Mediu Harghita nu va da amendă şi nu va merge până la sistarea autorizaţiei, eu vă spun că o va face Garda Naţională de Mediu. Ca să te foloseşti de urs în scop distractiv nu este corect. Este o specie protejată. Cine încalcă repetat legea, câştigând nişte bani de pe urma unei specii protejate va suporta rigorile legii”.
Pe paginile de prezentare a acestor observatoare turiștilor li se garantează că vor vedea urșii inclusiv iarna (perioadă în care aceste animale ar trebui să fie în hibernare).
Pasul 3: studiu despre impactul încălzirii globale asupra urșilor
Ministrul Mediului a anunțat că săptămâna trecută Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a fost aprobată realizarea unui studiu de subzistenţă pentru carnivorele mari. „Interesul nostru este protejarea specii, dar şi protecţia omului. Cred că este o problemă atacul acesta al urşilor. Beneficiem de nişte efecte ale schimbărilor climatice la care nu ne-am gândit. Trebuia să facem acest studiu, pentru a avea o bază pentru acţiunile viitoare”, a spus Graţiela Gavrilescu. Aceasta a precizat că urșii se înmulțesc accelerat, femelele născând câte 2-3 pui anual, în condițiile în care, în mod normal ar trebui să stea doi ani cu o generație de pui.
Pasul 4: 10 milioane de euro de la UE pentru plantații tampon, garduri electrice și un „așezământ pentru urșii problemă”
„Am pregătit cererea de finanţare pentru un proiect în valoare de 10 milioane de euro, pentru care vrem să obţinem bani europeni prin Programul Operaţional Infrastructura Mare. Acest proiect vine să facă ordine în relaţia om – urs, începând cu inventarierea, construirea unui al doilea aşezământ în care urşii problemă să fie aduşi (primul este cel privat de la Zărnești, n.n.). De asemenea, trebuie să facem şi ciparea urşilor şi să facem astfel încât să acordăm toate despăgubirile pe care le acordăm păgubiţilor”, a anunțat ministrul.
Detaliile proiectului:
- Achiziţionarea unor garduri electrice pentru proprietăţi (stâne sau case izolate din apropierea pădurilor).
- Estimarea populaţie de urşi în baza unor analize genetice.
- Înfiinţarea unui centru de reabilitare (cel de la Braşov), unde să fie aduse exemplarele care au fost relocate şi se întorc în localități.
- Realizarea în jurul localităților frecventate de urși a unor plantaţii tampon. Vor fi folosite acele specii care constituie o sursă de hrană pentru urşi, cum este zmeura, murele sau ciupercile. Specialiștii Ministterului Mediului consideră că plantaţiile vor reprezenta o zonă tampon astfel încât urşii să rămână în habitatul lor şi să nu mai a mai veni în localităţi.