Aproximativ 100 de arbori vor fi înlăturați pe de spațiul public până la sfârșitul acestui an, din mai multe zone precum Șirul Livezii, Calea Poienii, Strada de Mijloc, Poienelor, Zizinului, bulevardul Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun sau Fagurului.
Viceprimarul Brașovului, Laszlo Barabas spune că toți arborii care vor fi înlăturați au fost marcați de mai mult timp, în urma unui inventar făcut cu specialiștii de la Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt“, Garda de Mediu și Agenția Pentru Protecția Mediului Brașov.
„Este vorba despre arbori uscați, care riscă să cadă la o bătaie mai puternică de vânt. De asemenea, vizați de această acțiune sunt și copaci foarte înclinați, care nu mai pot fi salvați, iar pentru tăierea cărora au depus solicitări cetățenii”, a declarat viceprimarul Brașovului, Barabas Laszlo.
Reprezentanții Municipalității spun însă că s-au făcut și se vor mai face și plantări de puieți, care să suplinească aceste tăieri. „În ultimii 10 ani au fost plantați peste 20.000 de puieți pe domeniul public al municipiului, iar cei mai mulți dintre ei s-au prins. Pe lângă aceste plantări au mai fost și acțiunile voluntarilor”, a spus viceprimarul Laszlo Barabas.
Pentru plantări de folosesc, în general, soiuri rezistente, precum cele de arțar, stejar roșu sau scoruș. Viceprimarul Laszlo Barabas a preciazat că Primăria nu plantează niciodată, pe domeniul public, pomi fructiferi.
În 2017, Primăria Brașov, împreună cu Regia Pădurilor Kronstadt și autoritățile de mediu au pornit o acțiune de inventariere a arborilor de pe domeniul public, după ce mai multi copaci au fost doborâți de vânt – unul în stația de RATBV de la Liceul de Muzică, iar un altul, peste o mașină parcată pe strada Turnului. De asemenea, incidente similare s-au produs și După Ziduri, unde de asemenea, un arbore a căzut pe o mașină.
Atunci, verificând starea arborilor, specialiștii au făcut un inventar al arborilor periculoși și i-au marcat, pentru tăiere.