Predealul este condus, „pe cota de avarie” de secretarul localității. A rămas fără al treilea viceprimar cu atribuții de primar

Oraşul Predeal este pe punctul de a pierde proiecte cu finanţare europeană, din cauza „dezechilibrului“ administrativ. În prezent, oraşul nu are primar, după ce pe 26 iunie 2017, instanţa a decis încetarea de drept a mandatului primarului ales, Liviu Cocoș, din cauza unei condamnări pentru abuz în serviciu. Mai mult decât atât, nu există nici un viceprimar care să preia atribuţiile primarului, având în vedere că cei trei viceprimari de până acum şi-au pierdut mandatul din diferite motive. 



Prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, face un apel la Consiliul Local şi la partidele politice reprezentate în Deliberativul local, să ajungă la o în înţelegere pentru numirea unui reprezentant care să preia atribuţiile de primar.

Marian Rasaliu: „De la încetarea de drept a mandatului primarului, în iunie 2017, lucrurile au mers din prost în şi mai prost în ceea ce priveşte administraţia publică la Predeal. Trei viceprimari s-au succedat şi au preluat atribuţiile de primar. În acest moment, la Predeal suntem în situaţia în care secretarul conduce acum primăria”. 

Rasaliu spune că a încercat să intervină la Predeal, pentru a le solicita consilierilor locali să ajungă la o înţelegere astfel încât proiecte importante pentru oraş să nu se piardă „pe drum“ şi să rămână fără finanţare. „Am fost de câteva ori acolo, cu soluţiile pe care le-am gândit la nivel de Prefectură. Nu am fost bine primiţi dar le-am atras atenţia că trebuie să îi respecte pe cetăţenii ce i-au votat și să găsească o variantă de funcționare“, a declarat Marian Rasaliu.



Un viceprimar a fost condamnat, altul a fost renegat de partid, iar altul a demisionat 

Conform Prefecturii Brașov,  de la data de 22 iunie 2017, atribuțiile primarului Liviu Cocoș fost exercitate de drept de către viceprimarul Nicolae Bucur (PNȚ-CD), până în data de 31 octombrie, când și acesta  și-a pierdut mandatul. În octombrie 2017, el  a fost condamnat la un an închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

De la acea dată, Consiliul Local Predeal a ales un nou viceprimar,  pe Constantin Fleșieru  (PNL). Acesta și-a pierdut mandatul în data de 5 martie, după ce PNL Brașov i-a retras sprijinul politic. A fost ales al treilea viceprimar, Lucian Adam (ALDE), care a demisionat în data de 26 iunie 2019. 

Alegerile anticipate nu mai pot fi organizate 

Apelul prefectului vine şi în contextul în care altă soluţie pentru instalarea unui primar nu există, pentru că legea nu permite organizarea de alegeri cu un an înainte de alegerile programate. Pe de altă parte însă, fostul prima şi-a pierdut mandatul în 2017, iar de atunci, Guvernul nu a aprobat organizarea de alegeri la Predeal, deşi ar fi fost timp.

Oraşul Predeal nu este singura localitate din Braşov fără primar, unde Guvernul nu a aprobat organizarea de alegeri pentru ocuparea postului. La Augustin, situaţia este şi mai încurcată, pentru că primarul ales şi-a pierdut mandatul încă din 2016 în urma unei decizii ANI, iar ulterior şi viceprimarul a rămas fără mandat, tot din motive de incompatibilitate. Prin demisii succesive sau retrageri ale sprijinului politic, Consiliul Local a rămas fără suficienţi membri pentru a putea aproba decizii. Astfel, în acest moment, comuna Augustin nu are nici prima, nici viceprimar, nici Consiliu Local, funcţional, primăria fiind condusă de secretarul localităţii. Cu toate astea, prefectul Marian Rasaliu nu pare la fel de îngrijorat de situaţia de aici, declarând luni că „acolo lucrurile merg bine“.



În judeţul Braşov sunt patru localităţi care nu au primar în acest moment. Pe lângă Predeal şi Augustin, nici comuna Bran nu are primar după ce edilul ales, Rareş Rădăcină şi-a pierdut mandatul tot pe fondul unei incompatibilităţi. Acum atribuţiile au fost preluate de viceprimar, care „îşi face treaba bine, cu un consiliu local funcţional“, după cum a apreciat prefectul. De asemenea, la Părău, localitatea este condusă de viceprimar, după decesul primarului Mihai Popeneciu. 

1 Trackback / Pingback

  1. Fără penali în funcții publice – Alianța USR PLUS Bragadiru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.