Site icon

Primăria Braşov a publicat lista finală a proiectelor culturale independente finanţate de la buget. TAMTAM Festival a primit cel mai mare punctaj pentru originalitate

16 dintre cele 25 de proiecte declarate eligibile au primit finanţare pentru a fi puse în aplicare, suma totală acordată fiind de 1,144 milioane lei. Una dintre condițiile esențiale pentru acordarea finanțării, întrunită de doar 16 propuneri, a fost ca dosarul să întrunească minimum 70 de puncte, a precizat viceprimarul Braşovului, Costel Mihai.

„Avem 16 proiecte valoroase, unele dintre ele aflate în premieră la Braşov, aşa cum sunt TAMTAM Festival, Festivalul de benzi desenate sau Bienala Albastră – Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2019 Hronikon, dar şi alte evenimente care deja au continuitate, cum sunt Istoria la persoana a I, Jazz&Blues Festival, Amural sau Etnovember. Sper ca aceste proiecte să anime viata culturală a Brasovului și, pe viitor, să determine și alte ONG-uri să vină cu astel de propuneri“, a declarat viceprimarul Costel Mihai. 



TAMTAM Festival, un eveniment care va face furori în Braşov

Suma maximă prevăzută de Ghid pentru un singur eveniment este de 100.000 de lei şi a fost câștigată de Asociația Depoul de Artă Urbană, pentru proiectul TAMTAM festival. Următoarele trei asociații ca volum al finanțării, foarte aproape de suma maximă (peste 99.000 de lei), sunt Asociația Carpaterra – „Artă și poveste murală“, proiect prin care va fi continuată pictura murală din Piața Sfântul Ioan, Asociația Amural – cu festivalul vizual aflat deja la ediția a cincea, și Asociația Culturală Libris Cultural, cu festivalul de Carte și Muzică Libris.

TAMTAM Festival a primit cel mai mare punctaj pentru originalitate. Este un proiect cultural nou, de muzică de stradă, teatru și dans, organizat de una dintre cele mai implicate asociații culturale din comunitatea brașoveană – Depoul de Artă Urbană, căreia i s-au alăturat muzicienii Horia Mihail și Dragoș Dumitriu. Din echipă face parte și Alin Bogdan-Buzescu, fost președinte al Confederației Asociațiilor Țărănești din România. Festivalul se desfășoară în perioada 26-28 iulie. Muzica, teatrul, dansul, artele vizuale și filmul vor anima tot orașul. 300 de artiști sunt implicați în festival, 7 scene vor fi amplasate în Centrul Vechi, iar în Parcul Central copiii vor avea ocazia să se bucure de ateliere de pictură, iar tinerii vor avea ocazia să folosească într-un mod artistic graffiti-ul pe panouri special amenajate. Mai multe despre acest eveniment puteți afla de pe site-ul oficial, https://www.tamtamfestival.ro.  



Proiectul „Artă și poveste murală“ al Asociaţiei Carpaterra, face parte din tema arte vizuale și arhitectură a Ghidului de finanțare și a demarat în 2017, odată cu lucrările de amenajare a piațetei Sf Ioan. Proiectul și-a propus înfrumusețarea acestei zone, prin schimbarea aspectului zidului aparținând Mânăstirii Franciscane Sfântul Ioan, care mărginește piațeta, și care la acel moment avea un aspect neîngrijit. Inițiatorii proiectului s-au gândit că acest aspect poate fi schimbat în mod creativ. După o serie de lucrări de renovare a fațadei, realizate de o firmă specializată, a fost lansat un concurs pentru alegerea lucrării (grafică, pictură, artă în relief) pe o bucată din peretele renovat propus, cu înălțimea de maximum 3 metri, lăsând astfel spațiu și pentru viitoare lucrări sau intervenții. Parteneri în proiect au fost Asociația Carpaterra, Depoul de Artă Urbană și Mânăstirea Franciscană Sfântul Ioan.

 



O altă noutate a acestei sesiuni de finanțare este „Festivalul de benzi desenate“ al Asociației Forums, un proiect care le propune brașovenilor, pentru prima dată, ateliere de bandă desenată istorică, expoziții și concursuri naționale de bandă desenată. Festivalul se va desfășura în perioada 18-27 septembrie și 03-06 octombrie 2019.

Nou este și evenimentul „Bienala Albastră – Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2019 Hronikon“, organizat de Asociația Culturală Artessentia în perioada 1 august- 30 decembrie 2019 și care aduce expoziții de pictură, sculptură, grafică, ceramică, metal etc. în zece locații din oraș.

Asociația Română pentru Promovarea Calității și Practicilor de Succes este la a șaptea ediție a Zilei Multiculturalității în Brașov, care se va desfășura în Piața Sfatului. Festivalul va fi organizat pe 5 octombrie și va cuprinde un spectacol de dansuri și muzică specifice fiecăreia dintre cele 20 de țări participante, distribuirea de materiale privind diversitatea culturală, expoziții culturale. Principalul element de noutate este că au fost invitați să asiste la eveniemente și ambasadorii statelor participante, aceasta fiind încă o oportunitate importantă de promovare a Brașovului.



Festivaluri consacrate deja în comunitatea brașoveană – Libris, Brașov Jazz&Blues Festival, Amural, Etnovember etc sunt și ele pe,lista de finanțare. De asemenea, anul acesta revine la Brașov, cu co-finanțarea municipalității, festivalul de film Caravana Metropolis. În 30 iulie, în Piața Sfatului vor fi proiectate 6 filme de lungmetraj și va avea loc un spectacol de percuție susținut de Bălașa Percussion Group.

Mai multe detalii despre procedura de acordare a finanțărilor pot fi accesate pe portalul http://www.brasovcity.ro/index.php?ck=14

Suma totală alocată din bugetul local Ghidului de finanțare a proiectelor culturale este de 2 milioane lei.

 

 

Exit mobile version