Specialişti din mai multe state şi organizaţii europene în domeniul aplicării legii, securităţii şi terorismului discută, la Braşov, scenarii de acţiune împotriva terorismului, luând ca studiu de caz Piaţa Sfatului. Este cea de-a doua întâlnire în cadrul proiectului PRoTECT, după ce în urmă cu o lună a fost realizat un studiu de vulnerabilitate, al ameninţărilor de tip atac terorist care se pot petrece la evenimentele publice din oraş. Braşovul este singurul oraş din România care este inclus într-un astfel de proiect european şi unul dintre primele oraşe europene care au dorit să facă parte din proiect. Discuţiile de ieri au vizat dezvoltarea şi implementarea securităţii pentru zonele de risc, cu accent pe zonele urbane aglomerate, precum şi cooperarea tuturor factorilor implicaţi în gestionarea incidentelor de natură a periclita siguranţa publică, fiind prezentat inclusiv un manual european de evaluare a vulnerabilităţii şi modul său de aplicare. Participanţii au vizitat apoi Piaţa Sfatului şi au discutat,în grupuri de lucru, măsuri prioritare ce ar trebui implementate pentru reducerea riscurilor.
Piaţa Sfatului a fost aleasă ca studiu de caz în proiect pentru că reuneşte mai multe condiţii tipice care o pot face o ţintă a atacurilor teroriste, fiind o zonă de promenadă foarte aglomerată, o zonă în care se desfăşoară evenimente, include catedrala Ortodoxă şi Biserica Neagră, care sunt obiective de ordin religios, include zone de shopping, restaurante, muzee, este centrul de interes al oraşului vechi şi, din acest motiv, poate ajuta la formarea majorităţii scenariilor şi constatarea vulnerabilităţilor ce pot fi studiate şi corectate pentru preîntâmpinarea unui atac terorist.
Soluţii pentru securizarea spaţiilor publice
În cadrul acestui proiect, participă patru oraşe din Europa, respectiv Eindhoven (Olanda), Larisa (Grecia), Malaga (Spania), Vilnius (Lituania), care încearcă să aduce cât mai multe informaţii şi soluţii de a proteja spaţiile publice urbane.
„Suntem aici la primul seminar din proiect, la Braşov, care este o bijuterie de oraş, li din această cauză foarte atractiv pentru turişti li totodată pentru oameni care au sentimente mai puşin plăcute, iar noi trebuie să protejăm mulşimea care se adună în pieşele din acest oral şi să le oferim oamenilor securitate. Poţi pune oricâte garduri şi aduce oricâte forţe de ordine, însă acestea nu au ca efect crearea unui sentiment de siguranţă, ci dimpotrivă. De aceea este necesar acest proiect, pentru a colabora în găsirea celor mai bune soluţii care să crească gradul de siguranţă al cetăţenilor şi sentimentul de securitate. Este un proiect foarte improtant pentru autorităţile locale din toată Europa, şi este important ca toate aceste autorităţi să ia contact cu rezultatele acestui proiect. Proiectul se va încheia peste un an ş jumătate, şi în toată această perioadă noi vom comunica rezultatele analizelor noastre şi soluţiile găsite.“ a spus Peter Van Crommert, managerul proiectului.
Unitatea Centrală de Analiză a Informaţilor din Poliţia Română, partenr în proiect
În acest proiect este implicată şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţilor din Poliţia Română, în încercarea de a eficientiza securitatea spaţiilor publice, mai ales în cadrul unor evenimente care presupun o prezenţă însemnată de populaţie, cu diverse riscuri.
„Noi avem în acest proiect rolul de a aduce expertiza poliţiştilor români în misiuni de acest gen, şi, ca rezultat practic şi aplicabil, am realizat o evaluare a riscurilor având ca locaţie centrală Piaţa Sfatului din Braşov, un loc în care se întâmplă evenimente socio-culturale importante, cu o prezenţă însemnată de oameni. Am beneficiat de experienţa partenerilor din proiect pentru realizarea acestei evaluări a vulnerabilităţilor în cadrul workshopului de luna trecută, iar în aceste zile prezentăm raportul rezultat, concluziile şi modalităţile de acţiune pentru gestionarea eficientă a oricăror riscuri care pot afecta o locaţie de acest gen“, a spus comisarul-şef de poliţie Viorel Mihăiţă, directorul Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română.