Strategie anti-corupţie: Pacienţi „sub acoperire“ în spitale, pentru a depista medicii şi asistentele care iau şpagă

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, intenționează să trimită în spitale pacienți „sub acoperire“ pentru a identifica angajații care condiționează actul medical de mită. Acesta este unul dintre pașii unei strategii anti-corupție mai ample, gândite de Ministerul Sănătății, a declarat Sorina Pintea pentru HotNews.ro.



„Eu cred că sunt și medici cinstiți, dar știm cu toții că lucrurile pe această parte sunt încă nerezolvate. Sunt spitale în această țară unde medicii spun: ‘Nu este nevoie, mulțumim.’ Eu cred că nu merită acești oameni, pentru câțiva care fac asta, să fie murdăriți“, a explicat ministrul Sănătății, pentru HotNews.ro.

Ministerul Sănătății a elaborat și va pune în aplicare o strategie anti-corupție, un proiect-pilot fiind deja aplicat la Spitalul Fundeni din București. Angajații acestui spital au semnat, în această primăvară, la solicitarea conducerii unității sanitare, „declarații anti-mită“, în care își iau angajamentul să nu ceară sau primească bani de la pacienți. De asemenea, pe pereții spitalului au fost lipite afișe prin care pacienții sunt informați că angajații acestui spital nu primesc „plic“.



„Avem de pus în aplicare o strategie anti-corupție și am pus în aplicare un proiect-pilot la Spitalul Fundeni. În acest moment, pregătim niște indicatori să ne ajute să cuantificăm ceea ce facem. Unul dintre obiectivele strategiei este folosirea acestei sintagme de «pacient sub acoperire» care să meargă, în funcție de gradul de satisfacție al pacientului de la un anumit spital, să verifice dacă cele sesizate de pacienți sunt mai mult sau mai puțin reale. Avem acel chestionar de feedback pe care îl analizăm, iar dacă vedem că scade gradul de satisfacție și crește numărul pacienților care spun că li s-a cerut șpagă, trimitem acești «pacienți sub acoperire»“, a explicat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru HotNews.ro.

1 Trackback / Pingback

  1. Primii „pacienți sub acoperire“ au ajuns deja în spitale pentru a testa integritatea angajaților. Sorina Pintea: „Am deja câteva exemple negative, și nu mă refer doar la medici“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.