Construcții SA Sibiu pierde în instanță contractul pentru terminalul Aeroportului de la Ghimbav. Inițial, fima sibiană câștigase licitația lansată de Consiliul Județean Brașov

Curtea de Apel Brașov s-a pronunțat cu privire la procesul în care SC Construcții SA Sibiu a solicitat suspendarea atribuirii constractului de construire a terminalului Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, către Asocierea Bog’ Art  – SC UTI Grup SA – UTI Facility Management, în conformitate cu decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Instanța a decis să respingă plângerea formulată de constructorul din Sibiu.

 

Soluția pe scurt a Curții de Apel Brașov: „Anulează ca netimbrată cererea de suspendare a procedurii de atribuire până la soluţionarea plângerii. Respinge ca neîntemeiată plângerea formulată de către petenta CONSTRUCŢII SA în contradictoriu cu autoritatea contractantă UAT JUDEŢUL BRAŞOV şi intimata ASOCIEREA BOG ART SRL-UTI FACILITY MANAGEMENT SA împotriva Deciziei nr. 988/C1/924,927 din 20.06.2019 emisă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor pe care o menţine. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin.2 cod procedură civilă azi, 12.08.2019. Document: Hotarâre 645/2019 12.08.2019“.

Curtea de Apel Brașov s-a pronunțat la al treilea termen stabilit

Până la semnarea contractului, CJ mai are de trecut un hop, dat fiind că în data de 27 iulie 2019, SC Construcții SA a cerut și ea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor să anuleze rezultatul reevaluării ofertelor pentru terminal. Până ieri, pe platforma electronică de achiziţii publice nu era postată o decizie a CNSC în această speţă. 

 

Astfel, Bog Art a primit constractul pentru construirea terminalului aeroportului, la reevaluarea solicitată de CNSC, venind cu o ofertă de 122.337.126,00 lei fără TVA (145.581.179 lei inclusiv TVA), față de valoarea estimată a acestei investiții, de 136.097.300 lei fără TVA (161.955.787 lei inclusiv TVA).. 

Procesul al cărei soluție s-a pronunțat azi a fost deschis de firma sibiană SC construcții SA, în data de 12 iulie 2019, după CNSC a solicitat Consiliului Județean Brașov să reevalueze ofertele primate, iar autoritatea județeană a făcut acest lucru, luând decizia de a acorda contractual firmei Bog Art. Primul termen de judecată a fost 24 iulie 2019.

 

Reamintim că licitația pentru proiectarea și construirea terminalului Aeroportului Internațional Brașov a fost lansată la finalul anului trecut și au fost depuse patru oferte. În 13 mai, Consiliul Județean Brașov a stabilit firma câștigătoare, respectiv SC Construcții SA Sibiu. Procedura de atribuire a fost contestată  la CNSC de firma care s-a clasat pe locul al doilea  BOG’ART SRL – SC UTI Grup SA – SC UTI Facility Management SA. În 20 iunie Consiliul  a emis o decizie prin care a dispus revaluarea ofertelor, lucru pe care administrația județeană, iar firma din Sibiu a deschis i acțiune în instanță prin care a solicitat anularea acestei hotărâri. 

 

Pe de altă parte, Consiliul Județean Brașov a reevaluat cele patru oferte și a stabilit un nou câștigător al licitației, respectiv Asocierea BOG’ART SRL – SC UTI Grup SA – SC UTI Facility Management SA. Rezultatul a fost contestat de SC Construcții SA Sibiu la CNSC, care acum a pierdut în instanță.