După ce luni angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov au declanșat un protest spontan, reclamând lipsa zilelor de concediu dar și sporurile prea mici în comparație cu riscurile la care se supun într-o astfel de unitate medicală, managerul Ramona Ionescu a explicat cum stau lucrurile din punct de vedere administrativ și bugetar, adăugând că, prin prisma acestor izbucniri ale personalului, se simte „hărțuită și nerespectată de colectiv“, și vânată de unii angajați care ar dori demiterea sa.
După protestul spontan care a avut loc luni dimineață la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, când angajații au ieșit în fața unității, timp de o oră, reclamând că au 25 de zile de concediu, nu 30 plus 8, la câte ar avea dreptul (acestea pentru salariaţii care au o vechime în muncă mai mare de 20 de ani), am vrut să aflăm și opinia dr. Ramona Ionescu, managerul unității medicale.
Dr. Ramona Ionescu a explicat luni pentru brasovmetropolitan.ro că „în prezent, mai sunt mulţi salariaţi care nu au efectuat toate zilele libere la care au dreptul pentru munca făcută în zilele nelucrătoare“, iar conform legii, acestea sunt primele care trebuie „consumate“.
Dr. Ramona Ionescu: „Am solicitat asistentelor şefe acordarea zilelor libere restante până la ora actuală, menţionând că ulterior se vor acorda şi zilele suplimentare de concediu, conform contractelor individuale de muncă. Întâi trebuie să efectueze aceste zile, abia apoi îşi pot lua concediul de odihnă. Nu există rea voinţă, există obligativitatea respectării reglementărilor legale, pentru că, în caz contrar, eu, ca manager al spitalului, risc că fiu sancţionat de Curtea de Conturi”.
Managerul Ramona Ionescu spune că în prezent este în negociere contractul colectiv de muncă, ce nu a putut fi luat în discuție până din cauza faptului că sindicatul SANITAS nu întrunea minimul de 50% din angajații spitalului. Lucrurile s-au schimbat între timp, iar în spital există acum legal un sindicat care să susțină punctul de vedere al angajaților.
„În două-trei săptămâni vom negocia contractul colectiv de muncă, ce va trebui trimis apoi la ITM și la Consiliul Județean spre aprobare. Acest contract colectiv de muncă va avea o prevedere clară referitoare la zilele de concediu. Până atunci este în vigoare contractul individual de muncă, ce prevede 25 de zile de concediu“, a precizat dr. Ramona Ionescu.
În ceea ce privește sporurile, dr. Ramona Ionescu a explicat că acestea sunt între 15% și 25%, cu încadrare în maximul de 30% din bugetul de sănătate pe care Consiliul Județean, ca principal ordonator de credite în subordinea căruia se află spitalele, trebuie să îl respecte la rândul său. Excepție fac angajații se la secția unde sunt tratați pacienții HIV, care au sporuri vizibil mai mari.
Managerul spune, de asemenea, că angajații cunoșteau aceste lucruri, atât despre partea de zilele libere, cât și despre cea legată de sporturi, pentru că ea însăși i-a informat. Iar în aceste condiții, dr. Ionescu vorbește despre o „hărțuire a colectivului și o lipsă de respect“.
„Mă simt hărţuită, nerespectată de colectiv. Cred că prin acest protest nu a fost respectat dialogul social, în condiţiile în care acum se negociază contractul colectiv de muncă, iar agajații cunoșteau acest aspect. Nu știu cine a convocat acest protest. Cred că se doreşte să mi se creeze o imagine negativă, în scopul de a fi demisă din această funcţie. Eu sunt la al doilea mandat, iar pe ambele le-am obţinut în urma concursurilor”, a declarat dr. Ramona Ionescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.
În ceea ce-i privește pe angajații spitalului, este de așteptat ca mâine, la prima oră, ei să reia protestul.