Site icon

Fiecare român a lucrat anul trecut 169 de zile doar pentru plata taxelor către Stat

Românii au muncit anul trecut, în medie, 169 de zile calendaristice doar pentru Stat. Cei mai relaxați din acest punct de vedere stau ciprioții, maltezii și irlandezii, aceștia având și cele mai mici taxe și impozite din UE, care ”scapă” de plata taxelor datorate după circa 90 de zile calendaristice de muncă, potrivit ediției pe acest an a studiului realizat de Institutul economic Molinari din Bruxelles.

Practic, față de anul trecut România a stagnat în acest clasament, în vreme ce alte state au redus taxarea și astfel și numărul zilelor necesare unui salariat pentru a-și plăti taxele și impozitele. În urmă cu doi ani, salariații români munceau 174 de zile din cele 365 pentru a putea achita impozitele. România a coborât o poziție ca urmare a avansului Olandei, unde politicile fiscale au redus cu 3 zile lucrătoare perioada necesară pentru ca fiecare salariat să își plătească taxele și impozitele. 

Înaintea Romaniei se află și Bulgaria, Franța, Danemarca, Finlanda, Polonia sau Luxemburg. 

 
 
În urmă cu doi ani, ziua libertății fiscale a fost 20 iunie, cu trei zile mai devreme decât în 2015, cand românii aveau de muncit până în 23 iunie pentru a plăti Statului toate impozitele. În 2014 și 2013, ziua libertății fiscale a fost 1 iulie, iar in 2012, ziua libertății fiscale “a căzut” în 23 iunie.
 
Lucrătorii francezi sărbătoresc de pildă ziua libertății financiare în 19 iulie – cu 8 zile mai devreme decât anul trecut și mai devreme ca niciodată în cei 10 ani de când se calculează acest indicator. Reformele lui Macron din toamna trecută au dus la această evoluție, dar trebuie menționat totuși că Franța își păstrează poziția de stat membru al UE care impozitează forța de muncă cu cea mai mare rată efectivă (54,73% din costul cu forța de muncă al unui salariat).
 
 
 
La foarte mică diferență de Franța regăsim Austria, unde guvernul nu și-a respectat promisiunea de a reduce povara fiscală pentru salariați. Rata efectivă de impozitare este acolo de 54,72% – doar cu 0,01% mai mică decât în ​​Franța. 
 
În schimb, în Belgia, reformele fiscale au scurtat cu două zile timpul necesar pentru plata taxelor către Stat. Grecia stă mai rău decât anul trecut, salariatul elen trebuie să muncească mai mult cu vreo 3 săptamâni față de cel român pentru plata taxelor, dar în urma reformelor promise de noul ministru de Finanțe s-ar putea ca la anul Grecia să ne depășească în acest clasament. Ei vor reduce TVA, impozitele pe salarii și au în vedere o relaxare fiscală ambițioasă în acest an.
 
Exit mobile version