În ultimul weekend din august, a V-a ediție de AMURAL Festival Vizual ocupă zidurile Brașovului. Cu un număr record de 15 locații, proiecția de 1000 de metri pătrați a lui Laszlo Bordos pe fațada Colegiului Național Șaguna, 4 expoziții și 5 scene de muzică, festivalul se va desfășura sub concepul „Elevator” – festivalul unde evoluezi cultural și spiritual, spun organizatorii.
Turnul Negru devine The Black Elevator – întregul turn va fi tratat ca un spațiu integrat, de cuplul de artiști Subsequent format din Florina-Cristina Buboi și Matei Petrescu, pictori și artiști rezidenți în Copenhaga.
La baza Turnului va fi sculptată o nouă scenă pentru faimoasele nopți de dans și proiecții alături de: Henry Saiz (Spania), Khidja, Ada Kaleh, Microfeel (Spania), Gama (Brazilia), Andreas Lutz (Germania) și mulți alții.
Turnul Alb va fi în schimb The White Elevator – și va găzdui expoziția de instalații interactive curatoriată de studioul Rizi. Lucrări ale masteranzilor de la CINETic, lucrări semnate RIZI și Modulab vor umple turnul de tehnologie și experiment.
Aleile de După Ziduri vor fi populate în fiecare noapte cu proiecții live făcute de cei mai buni artiști din România, printre care Cote, Noetic sau Paketa. Artiștii vor primi în fiecare zi alt monument, astfel că festivalul va arăta diferit și demn de descoperit noapte de noapte.
De neratat este instalația germanului Andreas Lutz expusă în Centrul Multi Cultural al Universității Transilvania – o mașinărie organică acționată de pistoane. Accesul va fi populat de lucrările cyberpunk ale lui Robert Obert și Maria Bălan.
Proiecție-eveniment pe fațada Colegiului Național „Andrei Șaguna”: Pentru prima dată la Brașov, pe cea mai mare fațadă din centrul istoric, cea mai mare proiecție 3D din istoria orașului
Apogeul celor 5 ani de festival vor fi marcați de proiecția lui Laszlo Bordos - unul dintre cei mai importanți artiști de 3D video-mapping din lume. În cadrul AMURAL V el va realiza o proiecție pe fațada de peste 1000 metri pătrați a Colegiului Național Andrei Șaguna cu ajutorul celor mai mari proiectoare disponibile în țară, 45.000 ANSI lumeni.
Mai puțin cunoscut este că Laszlo Bordos e brașovean și a studiat la Aprily Lajos și la Liceul de Artă. A urmat apoi cursurile Academiei de Artă din Budapesta și Medialab UIAH Helsinki. A început să facă proiecții în anul 2000 pe scena underground din Budapesta și a continuat cu proiecții pe clădiri începând cu 2002. Proiecțiile sale au acoperit clădiri simbol din Berlin, Paris, Tokyo, Dubai, Rio de Janeiro, Roma sau Budapesta.