FOTO&VIDEO. Cazul „Vankay 2“. Un proprietar a pus lacătul pe grădinița de pe str. Agrișelor, cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar. Viceprimarul Brașovului: „E un șantaj!“

Cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar, Grădinița nr. 13 de pe strada Agrișelor, una dintre puținele cu program prelungit din Brașov, a fost închisă și nimeni nu poate intra curtea și nici în clădire.

600 de metri pătrați din curtea grădiniței și o parte de sub imobil au fost retrocedate încă din 2013 fostului proprietar, iar în 2015 acesta a vândut terenul. În acest an, în luna mai, noul proprietar a obținut și ordinul de executare, însă l-a pus în aplicare abia în 27 august.

Astfel, în urmă cu două zile, noul proprietar s-a prezentat la grădiniță cu forțele de ordine, pentru a fi pus în posesie și a  schimbat încuietoarea porții de intrare în curte, anunțând că oricine încalcă proprietatea, se va supune rigorilor legii. În acest context, conducerea grădiniței și cadrele didactice nu pot veni să pregătească activitățile didactice pentru începutul anului școlar, iar părinții se tem că după data de 9 septembrie, când se deschide grădinița nu-și vor putea duce copiii acolo.

Acesta este motivul pentru care azi, în jur de 30 de părinți, cu cu câțiva copii dar și cu conducerea grădiniței și cadre didactice, au venit în fața Primăriei, pentru a-și spune păsul. 

Problema a fost preluată de viceprimarul municipiului Brașov, Costel Mihai, care susține că dat fiind modul în care a procedat acest proprietar, punând lacătul de poarta grădiniței cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar,  este „un șantaj“ și o „acțiune de forță“, prin care încearcă să determine Municipalitatea să facă un schimb de terenuri.  

„Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de acțiune de forță, ca cineva să pună lacătul pe curtea unei unități de învățământ cu câteva zile înaintea începerii anului școlar. Am mai avut situații similare de retrocedare, dar a existat comunicare și înțelegere și am identificat o soluție. Aici ne confruntăm cu o situație de forță. (…) După părerea mea este o formă de șantaj pe care o face acest proprietar, cu foarte puțin timp înainte de începerea școlii să vină să pună lacătul pe poartă.“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Viceprimarul a anunțat că în acest caz, Municipalitatea a pornit două acțiuni în instanță.

Prima.dintre ele este pentru obținerea unei ordonanțe preşedinţiale, printr-o procedură de urgenţă, care într-un timp foarte scurt să permită un acces provizoriu în unitatea de învățământ. „Am solicitat ca această acțiune să se judece fără citarea părților, pentru a rezolva chestiunea într-un timp foarte scurt. Adică, dacă se va admite acest lucru, astăzi sau mâine am avea o hotărâre judecătorească prin care să ni se permită accesul. Nu mă pot pune în locul judecătorului, dar sper ca onor instanța să judece cu celeritate această această solicitare de acces provizoriu“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

A doua acțiune înaintată de Municipalitate este una pe fond, pentru instituirea unui drept de servitute de trecere.  „Nu aș vedea motivele legale pentru care să nu obținem acest lucru. Cred cu tărie că putem începe anul școlar pe 9 septembrie, la această grădiniță“, a declarat Costel Mihai.

 

 

În cazul în care instanța cu va permite o ordonanță preşedențială în acest caz, ar exista și un plan B, susține Costel Mihai. Acesta constă în crearea unei noi intrări în grădinița de pe Agrișelor, prin curtea celeilalte unități de învățământ învecinate, care aparține Municipalității.