Marţi, miniştrii ALDE Anton Anton, de la Energie, Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, și Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul şi-au dat demisia din Executiv. În locul lor, cele trei portofolii ar putea fi preluate cu titlu interimar, Niculae Bădălău, ministrul Economiei, care va prelua şi ministerul Energiei, Ioan Deneş, de la Ape, care va fi propus la Mediu şi Radu Oprea, de la IMM-uri, care va fi propus la relaţia cu Parlamentul.
Unul dintre cele mai slabe CV-uri din Guvern este cel al lui Mihai Deneș care, acum, ocupă și poziția de ministru al Apelor și Pădurilor. Cu toate astea, după retragerea ALDE de la Guvernare, Deneș va asigura și interimatul şi la Mediu. El nu are însă niciun fel de tangență cu domeniile pe care îl va administra, arată newsweek.ro. Timp de cinci ani, înainte de Revoluție, a fost electrician la Căile Ferate Române, apoi profesor la un centru de plasament și director comercial la o firmă din comuna Beclean.
2012 este senator din partea PSD.
Potrivit newsweek.ro, Deneș a făcut o școală care nu mai există. Între 1988 și 1992 a urmat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Tehnologia Construcțiilor de Mașini, de unde a ieșit subinginer mecanic. A fost ziua electrician la CFR, iar seara mergea la cursuri la universitate.
Mirela Boțan, purtătorul de cuvânt al universității, a confirmat acest aspect: „Domnul Ioan Deneș a absolvit cursurile Universității Tehnice din Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini, învățământ seral, promoția 1992. Diploma de subinginer a obținut-o în urma susținerii examenului de absolvire. Celelalte informații (note, prezențe etc. – n.red.) solicitate de dumneavoastră au caracter strict personal, prin urmare nu se pot furniza“.
Ministerul Apelor și Pădurilor, pe care îl conduce Deneș, se face că nu pricepe de ce sunt de importanță publică informațiile privind modul în care un ministru, ale cărui decizii influențează direct viața unor oameni, a trecut prin școală. „Instituția noastră nu este depozitarul documentelor și informațiilor pe care le solicitați (tipul de cursuri, notele, mediile anuale). Pentru a obține acest tip de informații vă rugăm să vă adresați instituției/instituțiilor care au eliberat documentele solicitate“, spune Ministerul Apelor și Pădurilor.
În luna mai, într-o dezbatere pe tema înfiinţării Parcului Naţional Munţii Făgăraş, Deneş, ca ministru al Apelor şi Pădurlor, a respins vehement ideea
La dezbaterea din luna mai pe tema înfiinţării parcului naţional Munţii Făgăraş, despre proiect a fost întrebat şi ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Daneș, aflat într-o viozită de lucru la Braşov.
„Dreptul de proprietate în România este sfânt şi respectat de legile din România. În zonele unde acel ONG doreşte să facă acel «Yellowstone de România» avem aşezări umane, proprietari de pădure, care sunt primării, persoane fizice sau juridice. Nimeni, în România, nu îşi va permite să facă renaţionalizarea vreunui teren, fie el şi forestier, pentru că proprietatea este sfântă în România. Sigur, acel ONG, are discuţii cu proprietari de păduri, respectăm acele înţelegeri, acele discuţii pe care ei le fac, dar nici într-un caz nu se va putea lua pădurea, fond forestier de la un proprietar, să revină în administrarea acelui ONG, fără ca acel proprietar să fie de acord. Noi, în nici un caz, nu vom face acel demers”, a declarat ministrul.
Practic, și el a făcut legătura între cumpărarea terenului și înființarea parcului național, deși acestea sunt două demersuri total diferite.