Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Brașov a luat propriile măsuri pentru a se asigura că nu se va confrunta cu o situație ca cea de la Spitalul din Săpoca (jud. Buzău), unde un pacient aflat într-o criză psihotică, din cauza sevrajului etilic, a atacat în miez de noapte alți oameni internați, omorând cinci dintre ei, și rănind alți opt.
Întrebat despre modul cum încearcă să evite astfel de situații în propriile secții de Psihiatrie, managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, dr. Nicușor Bîgiu a explicat că, pentru început, a apelat la o firmă de pază care să poată garanta un timp de intervenție de 1-2 minute, atunci când este acționat butonul de panică.
„De când am venit în această funcție am avut o grijă permanentă legată de securitatea pacienților, iar asta mi-a adus și o reclamație din partea firmei de pază care exista la spitalul nostru. Am solicitat un timp de intervenție în spital, de 1-2 minute maxim, de la momentul acționării butonului de panică. Cam de două ori pe săptămână, ne confruntăm cu agresiuni la pavilionul de pe strada Eminescu, asta este o realitate, de aceea am ținut să contractăm o firmă care să ne poată garanta acest timp de intervenție“, a preciat dr. Bîgiu, manager al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov.
La secțiile de cronici de la Vulcan și de la Zărnești, securitatea este asigurată în regim propriu.
Pe de altă parte, managerul spitalului vorbește și despre suplimentarea liniei de gardă, cu o linie de brancardieri, de aceea au și fost scoase la concurs câteva posturi de acest fel. „În caz de agresiune, este nevoie de doi oameni la Urgențe, pentru a imobiliza un pacient agresiv“, a explicat dr. Bîgiu.
O altă măsură sunt „rondurile de noapte“ în secțiile de Psihiatrie, „chiar dacă uneori au existat reclamații că le este stricat somnul pacienților. Vorbim despre secțiile de Psihiatrie cu regim special, din Prund și de pe strada Eminescu“, a mai precizat managerul.
Mai nou, managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov are și o propunere menită să întărească siguranța în secțiile unității pe care o conduce:
„Încercăm ca întreg personalul de la Psihiatrie să fie reinstruit din punct de vedere al urgențelor psihiatrice și al resuscitărilor cardiopulmonare. Angajații vor primi și puncte de educație medicală care le-ar putea fi utile la final de an, pentru obținerea dreptului de liberă practică. Ce e drept, aceasta nu este neapărat o decizie luată după situația de la Săpoca, ci mai degrabă pentru că avem un spital cu un personal numeros, care riscă să piardă legătura cu baza“.