Școlile din patru localități din județul Brașov se deschid cu toalete în curte, fără apă și canalizare. În municipiul Brașov sunt încă școli în șantier

 Patru școli din județul Brașov au rămas au rămas în urmă cu 100 de ani. Mai exact, potrivit conducerii Inspectoratului Școlar al Județului  (IȘJ) Brașov, unitățile de învățământ din localitățile Cața, Ungra, Jimbor și Mercheașa încep noul an școlar cu toalete „tradiționale” în curte și fără canalizare și fără apă curentă.  

Bilanțul a fost prezentat ieri de șeful Inspectoratului Școlar aș Județului Brașov, prof. Ariana Bucur. Acesta a afirmat că un caz special este la Cața.

„La școala din Cața există un container cu grupuri sanitare, adus în perioada februarie – martie, care, nici la acest moment, nu este pus în funcțiune, pentru că domnul primar este în conflict cu conducerea unității școlare și a declarat categoric că nu este interesat de rezolvarea acestei probleme, ceea ce mi se pare foarte grav”, a declarat Ariana Bucur.

Ea a precizat că sunt și alte unități școlare care au grupurile sanitare în curte, însă aceste amenajări sunt racordate la rețelele de apă și canalizare, cum este cazul Școlii Gimnaziale din Hălchiu sau a Școlii Gimnaziale nr. 1 din Săcele.   

Amenzi de 10.000 pentru primării 

„Mai multe primării au fost amendate de primări, pentru că este obligația acestora să efectueze lucrări la unitățile școlare. Ei finanțează lucrările de modernizare” , a mai declarat Ariana Bucur.

Concret, ea a afirmat au amendate primăriile din Apața, Comăna, Ghimbav, Predeal, Șercaia, Dumbrăvița și Șercaia. În total au fost aplicate 9 amenzi, cu o valoare totală de 10.000 lei.

Pe de altă parte, conducerea Școlii Gimnaziale nr. 5 din Săcele nu a depus documentația pentru obținerea avizului ISU, motiv pentru care directorul a primit o amendă.

Totodată, la Colegiul Radu Negru din Făgăraș, o societate comercială care își desfășura activitatea în incinta unității a fost amendată cu suma de 500 lei.

Controalele au fost efectuate de comisia constituită prin ordin al prefectului. În total, au fost verificate 55 de unități (13 grădinițe, 28 de școli gimnaziale, 13 licee) din 34 de unități administrativ-teritoriale. Controalele au vizat verificarea modului în care sunt respectate normele igienico-snitare. De asemenea, controale face în această perioadă și IȘJ Brașov.

Cum stă municipiul Brașov

În ceea ce privește municipiul Brașov, reprezentanta IȘJ a amintit că probleme sunt la Colegiu Național de Informatică, la care lucrările nu s-au terminat, acesta fiind al doilea an în care profesorii și elevii își desfășoară activitatea în fosta școală nr. 28 (de pe strada Cocorului).

„Nu sunt condiții corespunzătoare unui liceu de informatică, acolo unde există ore de informatică într-un număr foarte mare, deci laboratoare de informatică. Nu știu când se vor termina lucrările. Am avut promisiunea că la începutul anului școlar Corpul A va fi dat în folosință, ceea ce nu s-a întâmplat, iar în corpul B este dezastru”, a declarat Ariana Bucur.

De asemenea, ea a amintit de Colegiul Național Unirea, la care corpul A este în reparații capital:  „Orele de acolo, obligatoriu, se vor desfășura în program de după amiază. Noi, cei din Inspectoratul Școlar, dar și colegii mei profesori, ne dorim ca, dacă este posibil, cursurile să se desfășoare de dimineață. În condițiile în care firmele de construcții nu sunt condiționate și nu își respectă contractele suntem pași în situația de a modifica programe. Este vorba de naveta copiilor, de orele târzii la care se termină programul și de siguranța elevilor”.

Școala Gimnazială nr. 2 se mansardează, a mai anunțat șeful IȘJ Brașov, precizând că lucrările nu sunt finalizare.

„La Școala Gimnazială nr. 2 se fac lucrări de extindere. Directorul de la Școala Gimnazială nr. 19, directorul are promisiunea că lucrările se vor încheia, iar anul școlar nu va începe cu schele. Lucrări se mai fac la Colegiul Andrei Bârseanu, la Grădinița nr. 3, la Grădinița nr. 11”, a mai spus Ariana Bucur.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Ministrul intermiar al Educației, afirmație „brează“ la început de an școlar: „Mai sunt doar 300 de școli cu toalete în curte“. În aprilie erau 1.200. Cât de corectă este matematica Ministerului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.