Directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt (RPLPK) Brașov, Dan Olteanu, a anunțat vineri că, în urma unei evaluări realizate acum o lună, în pădurile administrate de regie sunt 102 urși.
„Numărul optim de exemplare care ar trebui să fie în cele 12.500 de hectare pe care le administram este de 18. Evaluarea populației de urși s-a realizat în urma cu o lună”, a declarat Olteanu.
Acesta a mai spus că tot în urma acestei evaluări, dintre cele 102 exemplare numărate, 20 erau pui.
Printre altele, reprezentanții regiei au precizat că în zona Noua au fost identificate trei exemplare. De altfel, în ultima perioadă, prin sistemul Ro-Alert a fost semnalată prezența unor urși în zona lacului din Parcul Noua.
Conform declarației șefului regiei, este nevoie de o reducere a numărului de urși:
„Relocarea la o distanță mai mică de 100 km este o poveste. Într-o zi ursul este înapoi. Pentru a-i putea muta la distanțe mari, este nevoie de acordul fondului cinegetic în care urmează să ajungă ursul, dar nimeni nu vrea să primească un urs problemă. Am depus anul acesta cereri de recoltare, dar încă nu am primit răspuns. Ca principiu, în cazul urșilor trebuie intervenit. Trebuie răriți. Sunt de acord cu această măsură”.
Complexul de reabilitare a urșilor ar putea fi o soluție pe termen lung
Directorul RPLPK a făcut aceste declarații după ce a prezentat proiectul complexului de reabilitare a urșilor ce se va amenaja lângă Brașov. Complexul se va întinde pe 62 de hectare și va avea compartimente pentru pui, adulți și femele. Investiția este estimată la 1,9 milioane de euro și face parte din Planul național de gestionare a populației de urși.
„Suntem pe ultima sută de metri în ceea ce privește documentația tehnică pentru acest complex. În momentul în care se va deschide axa de finanțare europeană, împreună cu Ministerul Mediului, vom depune cererea de finanțare. În acest complex avem în plan să reducem la maxim interacțiunea om-urs. De exemplu, pentru hrănirea puilor luăm în calcul folosirea unei drone. Am găsit deja un model care poate transporta 5 kg. De asemenea, tot pentru hrănirea animalelor analizăm și posibilitatea realizării unui funicular. Avem în plan ca din acest complex să eliberăm unele exemplare”, a explicat Dan Olteanu.
Reprezentantul regiei a anunțat că la complexul de la Brașov vor fi aduse exemplare din toată țara. „Capacitatea complexului va fi de aproximativ 60 de exemplare”, a mai declarat Olteanu.