Site icon

FOTO. Cercetarea începe la liceu. Colegiul Național „Andrei Șaguna“ a investit 30.000 de euro în cel mai performant laborator de fizică din Brașov

Colegiul Național „Andrei Șaguna“, unul dintre cele mai performante din țară, în competițiile de fizică aplicată, va pune, la dispoziția elevilor săi pasionați de această disciplină, un laborator dotat la cele mai înalte standarde. Laboratorul a fost dotat, ultimii doi ani, cu ajutorul unor sponsorizări obținute de la firme din Brașov, spune Carmen Tănăsescu, profesor de fizică la Colegiul Național „Andrei Șaguna“.



 „Noi nu am avut în şcoală până acum un spaţiu pentru o cercetare controlată şi susţinută printr-o investiţie în infrastructură, fiindcă ne lipsea aparatura. Astfel, în urmă cu doi ani am conceput proiectul pentru acest laborator, l-am înaintat către Schaeffler şi am reuşit să obţinem o finanţare pentru partea de dotare, de aparatură, iar partea de mobilier a fost realizată de alt sponsor“, spune Carmen Tănăsescu, fost inspector școlar general la Brașov, și în prezent, unul dintre profesorii de fizică ce îi îndrumă pe elevii de la „Șaguna“, pregătindu-i inclusiv pentru concursuri internaționale în domeniu.

În laboratorul de la Colegiul Național „Andrei Șaguna“, care poate fi considerat chiar și un centru de cercetare pentru anumite procese, s-au investiti în jur de 30.000 de euro. Unele dotări sunt unice în Brașov, în acest moment!



„Discutăm de o investiţie de peste 30.000 de euro în aparatură şi mobilier. La partea de aparatură, avem un obiect extrem de rar, unic în Braşov, un telescop programabil pe care putem să-l fixăm şi să ne înregistreze toate evenimentele cereşti care au loc în decursul unei nopţi, iar a doua zi să le putem viziona. La ora actuală dispunem pe partea de electronică de tot ce înseamnă aparatură de cercetare – plăcuţe pentru roboţi, senzori. Cu acestea dorim să contruim anul viitor un Rover şi chiar un format de dronă, totul programat de elevi“, a explicat profesorul Carmen Tănăsescu.

La fel de imporesionantă este și o lunetă veche din laboratorul Colegiului „Șaguna“. Luneta este din perioada interbelică și a fost recondiționată, fiind complet funcțională acum.

Inaugurarea acestui laborator performant vine după ce echipele de la Colegiul Național „AndreiȘaguna“ au participat, în ultimul an școlar la mai multe concursuri naționale la care au obținut rezultate foarte bune pentru România. Ultimul dintre ele este Concursul tinerilor oameni de știință, din Belarus, unde țara noastră a participat în premieră, obținând și prima sa medalie, una de bronz, prin echipa Colegiului Național „Andrei Șaguna“.

Tot în ultimul an școlar, echipele de la „Șaguna au participat cu rezultate foarte bune la concursurile internaționale NSS Ames Space Settlement Design Contest 2019 și IYTP- Polonia-2019. 

Exit mobile version