Un executor judecătoresc a pus in aplicare decizia președințială pentru instituirea unei servituți provizorii de acces în curtea grădiniței nr. 13, unde terenul a fost retrocedat unui privat care apoi l-a vândut. Săptămâna trecută noul proprietar a încuiat poarta grădiniţei unde este terenul său, lucru care a împiedicat cadrele didactice să intre în unitatea de învăţământ pentru a pregăti noul an şcolar.
Municipalitatea a solicitat de urgenţă o ordonanţă preşedenţială pentru instituirea unei servituţi de trecere prin curtea proprietarului, pentru ca anul şcolar să înceapă la această grădiniţă, până când dosarul pornit pe fond, pentru o servitute de trecere permanentă va fi soluţionat.
Vineri, instanţa a emis această ordonanţă, iar azi azi, viceprimarul Costel Mihai s-a prezentat cu executorul judecătoresc la grădiniță si au schimbat incuietoarea pentru accesul de intrare. O cheie a fost pusă la dispoziția directorului gradiniței, iar cealaltă se află la secretariatul Primăriei, de unde proprietarul o poate ridica oricând prin proces verbal, pentru a avea acces pe terenul său.
În paralel, Municipalitatea continuă acțiunea în instanță pe fond, pentru instituirea unui drept permanent de servitute. De altfel, acest drept temporar de acces prin curtea grădiniţei este valabil până la soluţionarea dosarului pe fond, a precizat viceprimarul Braşovului.
Viceprimarul Costel Mihai a precizat că nu contestă dreptul de proprietate însa spune că există unele semne de întrebare cu geometria locului.
„Există unele semne de întrebare legate de identificarea locului, în sensul în care nu există o expertiză topografică care să identifice exact poziționarea terenului. De altfel este una dintre chestiunile pe care le-am ridicat în instanța de fond. În momentul acesta, în toate actele pe care le-am avut la dispoziţie, nu există o expertiză topografică, o geometrie a locului care să facă o identificare clară asupra terenului caretrebuie pus în posesie. Acesta a fost unul dintre motivele noastre, pentru care noi suntem acum pe calea instanţei de fond, deoarece avem un număr topo dar nu avem o expertiză pe legislaţia cadastrală în vigoare. Aşa că pot spune că nu se poate spune cu exactitate dacă toată suprafaţa de teren sau doar o parte din cea pusă în posesie săptămâna trecută se află în această curte de grădiniţă“, a declarat Costel Mihai.
Chiar şi după ce a obţinut ordonanţa preşedinţială care permite trecerea temporară pe proprietatea privată, până în grădiniţă, viceprimarul susţine în continuare că proprietarul terenului a încercat „un şantaj“ când a pus lacătul pe curte cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar.
„Vreau să mulţumesc Judecătoriei Braşov pentru că a analizatcu celeritate solicitarea noastră de instituire a unei servituţi temporare de trecere prin curtea grădiniţei, pe terenul retrocedat. Rămân la ideea mea că această intrare în posesie asupra terenului, a proprietarului tabular, îmbracă forma unui şantaj. Rămân la această idee, deoarece s-a dorit a se pune o presiune asuptra administraţiei publice locale, cu câteva zile înainte deînceperea şcolii. Noi de la data în care am primit actele executorii de la executorul judecătoresc al proprietarului tabular am făcut o contestaţie şi o cerere de suspendare a acestei execuţii. Nu s-a aşteptat niciuna dintre acestea, drept pentru care încă o dată se arată reaua voinţă a celui care a intrat în proprietatea terenului“, a spus Costel Mihai.
Potrivit directorului Grădiniţei nr. 13 de pe strada Agrişelor, carmen Băcanu, în această unitate învaţă 120 de copii de la secţia română, în patru clase.