Site icon

Parlamentul a adoptat legea care transparentizează decontările făcute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Acceptăm, în sfârșit, că avem o problemă uriașă cu decontările fictive“

Fiecare român care plătește contribuția la asigurările de sănătate va avea acces la lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele său, prevede un proiect de lege adoptat astăzi de Parlament, inițiat de deputații USR Tudor Pop, Dan Barna și Cristian Ghinea. „Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive“, spune Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și inițiatorul legii.

Legea inițiată de USR modifică Legea 95/2006, care prevedea, până acum, că „fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puțin o data pe an, prin casele de asigurări, asupra serviciilor de care beneficiază“.

„Propunerea noastră legislativă extinde și întregește dreptul asiguratului de a fi informat, acesta beneficiind de un raport care include totalitatea deconturilor efectuate de CNAS în numele lui. Transparența deconturilor este o modalitate de prevenție a fraudei, de creștere a eficienței sistemului sanitar, dar și de îmbunătățire a calității datelor“, spune Tudor Pop, citat de hotnews.ro. 


Legea inițiată de USR prevede câteva modalități de comunicare a acestor informații:

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate s-au opus proiectului de lege, la dezbaterile din Parlament. Proiectul de lege a stat aproape 2 ani în procedură parlamentară – a fost depus pe 29 noiembrie 2017.
 
Tudor Pop (USR): „Înainte de această inițiativă, accesul era foarte greoi și extrem de limitat, asigurații primind rapoarte doar pentru serviciile medicale oferite. Actuala propunere cuprinde lista extinsă: servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat , precum și a datei efectuării/eliberării acestora. (…) Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive. Și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate și nu pe îngrijirea pacienților. Mi-aș fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opțiunea ca fiecare asigurat să primească și o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, așa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari și incapacitatea administrativă de a face acest lucru”, adaugă inițiatorul proiectului de lege“.
Exit mobile version