Site icon

Țara Făgărașului și zona Bran-Moieciu-Fundata pot accesa până la 300 de milioane de euro, pentru investiții în turism sau infrastructură

Două zone montane cu un potențial turistic foarte mare, din județul Brașov, ar putea beneficia de fonduri europene pentru dezvoltare, prin mecanismul ITI (Investiții Teritoriale Integrate), a anunțat mnistrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, într-o întâlnire pe care a avut-o vineri, la Aro Palace cu autoritățile din zonă. În viitorul ciclu de bugetare 2021 – 2026, România va putea accesa aproximativ 1,2 miliarde de euro, pentru astfel de zone, fiecare portofoliu de proiecte putând atrage până la 300 de milioane. 



„La Braşov avem două teritorii, Bran-Moieciu-Fundata şi Ţara Făgăraşului, care s-au adresat Guvernului României de a le sprijini prin acest mecanism. Acesta înseamnă o sumă de bani dedicată acelor teritorii, prin care proiectele să fie finanţate fără a intra în competiţie cu proiecte din restul ţării. Este o manieră de a da atenţie anumitor zone, care au un anumit specific şi nevoi anume“, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu.

Cu acești bani vor putea fi finanțate investiții complexe, incusiv de infrastructură au turism, „de la drumuri, la crearea unor structuri de agrement, poate construcţia unei telegondole, a unui cabinet medical, dar toate ca parte a unei strategii pentru un anumit teritoriu“, după cum spune Roxana Mînzatu.



În prezent, de mecanismul de finanțare ITI, beneficiază în România doar Delta Dunării, însă pe același format ar putea fi finanțate, în viitorul cicșlu bugetar, și zonele Bran-Moieciu-Fundata și Țara Făgărașului din județul Brașov, Munții Apuseni sau Munții Rodnei. 

În prezent, Ministerușl Fondurilor Europene desfășoară o campanie de informare în mai multe zone din țară, pe tema acestui tip de finanțare, astfel încât viitorul exercițiu bugetar, să îi prindă pregătiți pe potențialii beneficiari.



„Am început la Braşov, vom continua la Botoşani săptămâna viitoare, ne întâlnim cu primarii, cu grupurile de acţiune locală, cu asociaţiile din comunităţi, le explicăm care sunt paşii de parcurs pentru că vorbim de bani pe perioada 2021-2027, despre pregătirea finanţării din viitorul buget european. (…) Am adus echipa ministerului Fondurilor Europene, echipa tehnică, ministerele Dezvoltării, Agriculturii, experţi de la Banca Mondială, cei care pot să le dea toate îndrumările necesare şi pe cei din Delta Dunării, care aplică deja azi acest instrument de finanţare dedicat“, a declarat  ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu.

Exit mobile version