Un medic de la Spitalul Militar ,,Regina Maria” din Brașov, care în prezent nu mai lucrează în unitatea medicală, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, pentru zeci de fapte de ,,luare de mită”, ,,abuz în serviciu” și ,,primire de foloase necuvenite”. Procurorii au decis, de asemenea, să pună sub acuzare și unitatea medicală, conform brasovtv.ro.
Medicul, care este chirurg ortoped, a fost trmis în judecată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv luare de mită, abuz în serviciu și luare de beneficii necuvenite și luare de mită.
În perioada 2013 – 2015, medicul de la Spitalul Militar a solicitat unui număr de 42 pacienți pe care i-a operat în această unitate spitalicească, fie să își achiziționeze din fonduri proprii instrumentar medical necesar intervențiilor chirurgicale, fie să facă donații în bani spitalului. Procurorii spun, de asemenea, că acesta nu a asigurat respectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește asigurarea gratuită a instrumentarului medical necesar intervențiilor chirurgicale pentru 35 de pacienți operați în perioada decembrie 2013 — decembrie 2014 în Spitalul Militar Regina Maria Brașov, vătămând drepturile acestor pacienți și cauzându-le o pagubă egală cu contravaloarea instrumentelor medicale achiziționate de către aceștia din fonduri proprii.
De asemenea, în cazul a doi pacienți operați în 2013 – 2014, procurorii spun că medicul de la Spitalul Militar ar fi primit sume de bani de până la 300 de lei, după ce i-a operat, ca „foloase necuvenite“, iar de la alți pacienți ar fi primit mită sub forma unor sume de bani cuprinse între 100 și 600 de lei dar și a unor bunuri, precum cafea și alcool.
Potrivit monitorulexpres.ro, și Spitalul Militar „Regina Maria“ a fost trimis în judecată în același dosar, pentru următoarele infracțiuni:
- „luare de mită”, prevăzută de art.289 alin.1 Cod Penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod Penal (48 acte materiale) constând în aceea că, în perioada decembrie 2013 — noiembrie 2015, prin intermediul mai multor angajați ai acestuia (medici și asistente medicale), a solicitat unui număr de 48 de pacienți care au fost operați în această unitate spitalicească, fie să își achiziționeze din fonduri proprii instrumentar medical necesar intervențiilor chirurgicale, fie să efectueze donații în bani spitalului, fie ambele.
- ,,abuz în serviciu”, prevăzută de art.297 alin.1 Cod Penal, cu aplicarea art.35 a1in.1 Cod Penal (35 acte materiale) constând în aceea că, prin intermediul angajatului său — medicul M. M. O., nu a asigurat respectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește asigurarea gratuită a instrumentarului medical necesar intervenților chirurgicale pentru 35 de pacienți operați în perioada decembrie 2013 — decembrie 2014 în Spitalul Militar ,,Regina Maria” din Brașov, vătămând drepturile acestor pacienți și cauzându-le o pagubă egală cu contravaloarea instrumentelor medicale achiziționate de către aceștia din fonduri proprii”.
Procurorii au trimis dosarul spre judecată la Tribunalul Brașov, iar procesul este în fază de Cameră Preliminară. Următorul termen în proces este 30 septembrie.