„White Carpathia“, ultimul episod din seria „Wild Carpathia“, care promovează cele mai frumoase și spectaculoase locuri din România, se va vedea sâmbătă, în aer liber, în Piața Sfatului din Brașov, de la ora 18.00. Filmul, care în mare parte prezintă România pe timp de iarnă, cu destinații turistice, sărbători și tradiții, conține, în mare parte, și imagini din Brașov, o parte din producție fiind susținută financiar și de de Agenția Metropolitană Brașov, cu 10.000 de euro. Sâmbătă, la prezentarea oficială din Brașov, în Piața Sfatului evenimentul va fi deschis de un concert al trupei Dacika, cea care asigură coloana sonoră a ultimului film din seria „Wild Carpathia“.
„Wild Carpathia – WInter is comind“ este documentarul de final al seriei, a anunțat jurnalistul britanic Charlie Ottley, realizatorul filmului. Acest episod este centrat pe povestea de iarnă a României, iar Brașovul ocupă un loc important, atât ca locație în sine, cât și prin Poiana Brașov, cea mai importantă stațiune de schi din România.
„Vrem să arătăm România și Brașovul ca destinație turistică de iarnă. Dacă până acum am acoperit primăvara, vara și toamna, ultimul episod al seriei este centrat pe iarnă. Din Brașov poți vedea toată Transilvania. Pe timp de iarnă e perfect, poţi să schiezi în Poiana Braşov, Sinaia, Buşteni. Ai totul la îndemână, aşa că, dacă vrei să vii să vezi cum e în Transilvania pe timp de iarnă, Braşovul este un loc numai bun în care să poposeşti“, a spus Charlie Ottley, în conferința de presă care a avut loc ieri la Brașov.
Pentru acest episod s-au făcut peste 100 de ore de filmare, unele și la minus 20 – 25 de grade, în Transilvania, Moldova, Bucovina și Maramureș, însă rezultatul este unul spectaculos, după cum spune Ottley. Acesta a subliniat, de asemenea, că episodul se dresează, în primul rând românilor, invitați să protejeve valorile culturale și tradiționale pe care le au în țara lor și să promoveze turismul durabil. „Românii trebuie să înțeleagă că degeaba construiesc pensiuni imense de beton, din cauza cărora nu se mai văd peisajele și casele vechi pe care turiștii vin să le vadă. Turiștii vor înceta să vină, și vor rămâne doar niște pensiuni și hoteluri mari și goale, și mulți oameni săraci, dacă nu sunt păstrate lucrurile care îi atrag aici“, a subliniat britanicul.
Promovarea prin acest documentar a costat Brașovul 10.000 de euro, bani puși la dispoziție de Agenția Metropolitană Brașov. Întreg proiectul, cu filmarea și producția documentarului a costat însă în jur de 90.000 de euro, bani obținuți de Ottley și din alte sponsorizări.
„Este un film care a adus foarte multă notorietate României și Brașovului până acum și a fost vizionat în toată lumea, iar noi, împreună cu Agenția Metropolitană Brașov, am realizat practic o cofinanțare a acestui ultim episod, așa cum am făcut-o și pentru episodul anterior. Este cel mai cunoscut documentar despre România și implicit despre Brașov, care se regăsește și în episodul 4, și în acest ultim episod. Iarna este principalul sezon turistic al Brașovului și este un foarte bun prilej de a ne face încă o dată cunoscuți în lume. De altfel, pentru că avem o relație foarte bună cu producătorii acestui film, vom căuta o modalitate de colaborare pentru realizarea unor filme de prezentare care să vizeze Brașovul și Zona Metropolitană, în perioada următoare “, a explicat primarul George Scripcaru.
Episodul „White Carpathia – Winter is coming“ a avut premiera la București, la sfârșitul săptămânii trecute, iar sâmbătă, de la ora 18.00 va rula în aer liber, și în Piața Sfatului din Brașov. Urmează apoi difuzări de TVR, TVR Internațioal și Kanal D, cu care au avut loc deja discuții, însă Ottley spune că îl va pune la dispoziție gratuit, tuturor televiziunilor care sunt dispuse să îl preia. De altfel, până acum, primele episoade ale seriei „Wild Carpathia“ au rulat în 110 țări și au fost traduse în zece limbi. Printre cele mai importante canale de televiziune care au rulat seria se numără Travel Channel și CNBC, iar „White Carpathia“ va fi pus și la dispoziția Discovery Channel și Neflix.