Site icon

Brașovul va avea un parc dendrologic. Lucrările încep în câteva zile

Din această săptămână vor începe lucrările la Parcul dendrologic din cartierul Noua (str. Plopilor n.n.), un proiect al Municipalității, derulat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea și Facultatea de Silvicultură Exploatări Forestiere Brașov.



Parcul va avea o suprafață de 25,2 hectare, din care aproximativ 3,9 hectare sunt dedicate lucrărilor de cercetare cu caracter experimental-demonstrativ, derulate împreună cu Facultatea de Silvicultură și Liceul Silvic. Pe cele 25 de hectare vor fi păstrați sau plantați aproximativ 1.300 de arbori, din 280 de specii, autohtone și exotice.

“În cazul speciilor exotice s-a încercat identificarea unui număr cât mai reprezentativ pentru pădurile de pe toate continentele. Au fost alese astfel 265 de specii, care vor fi plantate și aclimatizate în parcul dendrologic”, a declarat directorul RPLP Kronstadt, Dan Olteanu.



Printre speciile exotice care vor fi plantate se numară:

– din Asia: brad de caucaz, cenușer, dud japonez, dracilă japoneză, gutui japonez, caragană, keria, sâmbovină, ginkgo biloba, zămoșiță de Siria;
–  din America de Nord: sequoia, brad argintiu, brad uriaș, arțar american, amorfă, chiparos de California, molid de Arizona, catalpă, chiparos;
-din Europa: brad de Grecia, brad de Spania, irgă, strugurii ursului, păducel negru, merișor;
– din Africa: cedru de Atlas.



Alte specii care vor fi plantate sunt: castan comestibil, ficus, 19 specii de pin, fag cu frunza roșie, tisa, liliac, etc.
În prima etapă specialiștii silvici au identificat fiecare arbore valoros din punct de vedere științific sau care asigură o diversitate cât mai mare a speciilor din acest parc.

De asemenea, au fost identificați 223 de arbori ce vor fi păstrați în parcul dendrologic, respectiv 35 brazi, 28 molizi, 86 fagi, 8 goruni, 8 carpeni, 9 cireși, 12 frasini, 19 paltini de munte, 8 anini, 4 salcii, 1 tei, 3 nuci, 1 scoruș și 1 ulm de munte. Respectivii arbori au fost individualizați și protejați cu banda de semnalizare.



În următoarele luni se va face extragerea arborilor fără valoare, pentru a fi realizat asortimentul de specii dorite, iar lemnul de foc rezultat va fi valorificat către populație. Începând din primăvara anului viitor va începe plantarea arborilor și a arbuștilor, care vor completa exponatele noului parc dendrologic, au anunțat reprezentantii Regiei.



În parcul dendrologic vor fi amenajate 10 alei principale și 26 alei secundare cu o lungime totală de 6979 m și o lățime de 1,7 m.  După finalizarea acestor lucrări vor fi amplasate bănci, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat și se va înierba o suprafață de 20,5 ha pentru protejarea antierozională și refacerea estetică a suprafețelor amenajate. Totodată, în zona mlăștinoasă a parcului vor fi amenajate două luciuri de apă.

Exit mobile version