Începute în 20 mai 2019, lucrările la capătul de autostradă Râșnov – Cristian (segment al autostrăzii Brașov – Comarnic) au intrat în etapa de asfaltare a porțiunilor pe care a fost așternut ultimul strat de balast stabilizat. Această etapă a fost prezentată presei, printr-o vizită pe șantier.
Până la deschiderea întregii autostrăzi, acest capăt de autostradă putea fi folosit ca o variantă ocolitoare pentru localitățile Râșnov și Cristian.
Destinația inițială a capătului de autostradă a fost anunțată de prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, care a declarat că „mă bucur că o firmă românească poate să lucreze atât de bine și de repede. Este un tronson de 10 km care, conform contractului va fi dat în folosință până în toamna anului viitor. Până ca acest tronson să se lege de viitoarea Autostradă Brașov – Comarnic, va îndeplini rolul de ocolitoare a localităților Cristian și Râșnov”, a declarat Rasaliu
Stadiul fizic: 9,38 %
Șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, Horia Stancu, a declarat că în acest moment, lucrările la lotul Râșnov – Cristian (6,7 km de autostradă și 3,7 km de drum de legătură) sunt realizate în proporție de 9,38 %. „Lucrările au avansat foarte bine. Vara a fost ploioasă, însă toamna a fost călduroasă, fără precipitații, ceea ce a permis constructorului să lucreze la capacitatea maximă. Acum a început așternerea covorului asfaltic pe această autostradă. Pentru mine e o mare bucurie, pentru că am văzut-o crescând de la zero, când nu avea nici o șansă”, a declarat Stancu.
Reprezentantul DRDP Brașov a afirmat că este convins că lucrările vor evolua la fel de bine.
„Am avut, din păcate, niște blocaje, acestea fiind legate relocarea unei magistrale de gaze naturale. Cei de la Transgaz aveau o schemă inițială de relocare, dar nu au putut face lucrarea. Din 14 proprietari, 13 și-au dat acordul, iar unul a refuzat. A fost nevoie de noi demersuri, care au durat două luni jumătate, astfel că au fost întârziate și lucrările la pasajul dinspre DN 73”, a declarat Stancu.
Plăți de aproape 30 milioane lei, estimate pentru anul 2019
Pe de altă parte ministrul interimar al Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a amintit că pentru acest sector de autostradă a fost obținută o finanțare europeană, prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020.
„Din valoarea totală de aproximativ 118 milioane de lei, anul acesta vom depăși la plăți 20 – 25 milioane de lei. Asta înseamnă absorbție pe infrastructură. Pentru Brașov este important ca această lucrare să fie finalizată. Termenul contractual de închidere a lucrării este anul 2021, dar antreprenorul va face astfel încât să închidă chiar anul viitor această lucrare. Modul în care antreprenorul lucrează la acest segment de autostradă este un semn de normalitate”, a declarat ministrul.