FOTO&VIDEO. Scripcaru (nu violonistul) pe acoperiș, pentru a promova Festivalul de Dramaturgie Contemporană. Primarul Brașovului a transformat în reclamă gafa uriașă a directorului Teatrului „Sică Alexandrescu“

După gafa uriașă a conducerii Teatrului „Sică Alexandrescu“, care a „reinterpretat“ titlul piesei „Scripcarul pe acoperiș“,  transformându-l în „Violonistul pe acoperiș“ pentru a nu leza cumva imaginea primarului, edilul Brașovului, George Scripcaru, a încercat să mai șteargă câte ceva din această întâmplare nefericită. Într-o oarecare măsură a reușit să transforme neplăcuta întâmplare într-o glumă și chiar într-un eveniment de promovare, organizând azi conferința de presă pentru prezentarea Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană… pe acoperișul teatrului. 

 

Din păcate, conducerea instituției de cultură, în încercarea de a se scuza pentru gafa făcută, a mers din nou prea departe, mulțumindu-i, de această dată primarului, pentru că… se numește „Scripcaru“!

Cum a devenit „Scripcarul pe acoperiș” de Joseph Stein, „Violonistul pe acoperiș”

„Scripcarul pe acoperiș“ este unul dintre spectacolele puse în scenă de Teatrul Evreiesc de Stat, la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană (FIDC).

Pentru a nu leza în vreun fel imaginea primarului, managerul interimar al Teatrului „Sică Alexandrescu“ și directorul artistic Cristian Ion au decis să „traducă“ într-un mod propriu titlul piesei, numind-o „Violonistul pe acoperiș“. Această idee a conducerii teatrului a fost sesizată imediat de mass-media și criticată atât de spectatori, cât și de primarul însuși, care a precizat imediat că nu a solicitat niciodată o astfel de „reinterpretare“.



Primăria a încercat să profite de această întâmplare nefericită pentru a promova Festivalul de Dramaturgie Contemporană, care va avea lor luna viitoare, în perioada 17-23 noiembrie.

De altfel, se pare că există și o parte plină a paharului, pentru că spectatorii s-au arătat deja foarte interesați de acest spectacol și este posibil ca sala să fie plină atunci când se va juca în festival. 

„Până la urmă mă bucur că s-au creat aceste discuții pentru că iată, piesa a fost foarte bine promovată și sper că va fi cu atât mai căutată de public. Primăria Brașov a cofinanțat, și în acest an, Teatrul Sică Alexandrescu pentru organizarea festivalului, biletele sunt la un preț mai mic tocmai datorită susținerii noastre și vă invit pe toți la festival, inclusiv la această piesă. Sper ca sălile să fie pline în fiecare seară și voi promova, de fiecare dată când am ocazia, evenimentele organizate de instituțiile de cultură din Brașov, chiar dacă va trebui să mă urc pe acoperiș “, a declarat primarul George Scripcaru.

 

Atât Viorica Geantă Chelbea, managerul interimar al teatrului, cât și Cristian Ion, directorul Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană, și-au asumat răspunderea pentru această gafă, deși spun că traducerea din limba engleză a titlului piesei de teatru ar permite și varianta „Violonistul pe acoperiș“.

Viorica Geantă a încercat să „legalizeze“ gafa: „Personal, mi-am dorit această conferință pe acoperișul teatrului“

„Trebuie să îmi asum acel «malentendu» cu textul în limba engleză. Gândul meu, gingășia mea morală a fost să îl menajez cât se poate pe domnul primar. Dar lucrurile bune pot avea uneori și o finalitate tristă, depinde din ce unghi privești. Gândurile au fost cele mai bune și domnule primar, vă mărturisesc că vă mulțumesc că vă cheamă Scripcaru și acest spectacol se cheamă «Scripcarul pe acoperiș».  Și vă mai mulțumesc pentru extraordinarul gând de a face această conferință, în care să ne asumăm. În teatru se zice așa: dacă dintr-o întâmplare ai făcut o gafă, legalizeaz-o! Dacă ai continuat să spui un cuvânt greșit, legalizează-l, ca să creadă lumea din spate că ăsta este adevărul. Personal mi-am dorit această conferință pe acoperișul teatrului și este minunat, că noi puteam fi oricând pe acoperiș, dar dacă nu venea domnul primar, nu știam în ce direcție să o iau“, a declarat managerul teatrului, Viorica Chelbea Geantă.



 

„Am rămas impresionat de umorul pe care îl are primarul Brașovului, pentru că trebuie să ai ceva îcărcătură umoristică să faci asemenea gest – că a fost propunerea dânsului de a ține această conferință de presă pe acoperiș“, a spus Cristian Ion, directorul festivalului, la întâlnirea, d e pe acoperiș, cu Scripcaru.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Degringoladă în instituțiile de cultură din Brașov. Directorul Teatrului Sică Alexandrescu, al doilea șef care își dă demisia în ultima lună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.